Quan es desallotja un assentament de barraques, de mica en mica se n’alça un altre perquè molts dels qui hi habiten no tenen on anar. És justament el que ha passat amb les persones sense llar que van expulsar del solar de la Meridiana, a tocar del Mercat dels Encants: ara, 15 persones s’han traslladat uns metres més enllà, en un lateral de la plaça de les Glòries i davant d’un dels accessos al centre comercial.

En concret, el nou assentament ha crescut en una esplanada elevada entre dues vies d’allò més transitades: la Gran Via de les Corts Catalanes i l’avinguda Diagonal. Al petit poblat s’hi entra per unes bardisses i a través d’una escala que els mateixos habitants han col·locat. Els qui viuen entre fustes, cartró i metalls són migrants sense oportunitats que es dediquen diàriament a recollir i vendre ferralla per sobreviure.

“A vegades no recollim res i ens quedem sense menjar”

El Soufiane Laasila fa tres anys que està instal·lat a l’espai i va ser ell qui va acollir la resta quan els van desallotjar de les barraques dels Encants. “No tenim feina, busquem ferralla, ferro, coure, cable… per menjar. A vegades no en trobem i ens quedem sense menjar“, explica. La barraca del Soufiane ─un jove de 26 anys de Rabat, capital del Marroc─ presideix l’assentament: hi té quatre mobles i hi conviu amb la parella i una gossa.

“No m’agrada. Jo també necessito estar com la resta de persones, en una casa, amb dutxa, amb televisió… amb tot. No com aquí, com la brossa”, relata el jove, que critica que ningú no li ha donat un cop de mà per sortir-se’n. El Soufiane no veu un futur més enllà d’anar d’assentament en assentament, com ha fet fins ara. Segons les últimes dades de l’Ajuntament, gairebé 400 persones viuen en barraques a la ciutat.