Els últims dies, David Martínez havia recollit bona part de les seves pertinences del local que ocupa al Guinardó perquè temia que el fessin fora. Fa poc més d’un any que aquest jove colombià viu en un baix comercial després de patir un engany ben ordit. Explica que una persona va fer-se passar per la propietària de l’espai i, després d’avançar-li un any de lloguer, mai va aparèixer amb el contracte promès.

Amb aquesta operació, ell va gastar-se tots els estalvis i poc després d’entrar-hi ­va topar-se amb un procés judicial per buidar el local, que no té cèdula d’habitabilitat. “Tenien l’estafa molt ben planificada. Jo mai vaig sospitar res, no pensava que pogués passar també a Europa”, lamenta. Ara hi viu amb la seva parella i el seu germà, recent fugits de Colòmbia, i aquest dijous al matí s’han lliurat d’un quart intent de desnonament.

Desnonament David Guinardó
El David, la seva parella i el Sindicat d’Habitatge de la Sagrera celebren l’aturada del desnonament

Ni permís de treball, ni contracte laboral, ni accés a un lloguer

El jove narra que, amb l’engany, va quedar-se sense diners per buscar una alternativa. D’altra banda, tampoc no té permís de treball ni contracte laboral ─fa algunes feines sense estar regularitzat─, encara més traves per accedir a un contracte de lloguer. El David ja va patir aquest episodi tan bon punt va aterrar de Colòmbia, quan va iniciar la recerca i va topar-se amb moltes dificultats per trobar un habitatge.

Per això, en els últims 12 mesos ha arreglat el baix tant com ha pogut i ha cobert una gran mancança: hi ha col·locat una dutxa, ja que no en tenia. Ara, amb l’amenaça de llançament, tots tres intenten marxar-ne, però l’únic que es poden permetre són habitacions de lloguer. Ell disposa d’informe de vulnerabilitat dels Serveis Socials, però en no tractar-se d’un pis, no pot accedir a la Mesa d’Emergència.

La dutxa que David Martínez ha habilitat al local del Guinardó

Esquiven el quart desnonament amb una protesta del Sindicat d’Habitatge de la Sagrera

Aquest dijous han esquivat el quart intent de llançament que pesa sobre el baix enmig d’una protesta del Sindicat d’Habitatge de la Sagrera, que els dona suport. La primera ordre de desnonament la va rebre al maig i es va parar després que l’ONU en recomanés la suspensió. El segon, al juliol, es va ajornar fins al novembre i en aquella ocasió també es va aturar “in extremis” a la porta.

Segons l’advocat del David, Carles Alonso, un dels motius per suspendre el desnonament ha estat la manca d’efectius dels Mossos d’Esquadra. La moratòria antidesnonaments de l’Estat tampoc no ha servit en aquest cas i, tot i que encara no s’ha fixat una data nova per fer-los fora, temen que l’amenaça torni a arribar.