Un total de 155 escoles de Barcelona tindran l’entorn pacificat a final del 2022. El programa Protegim les escoles continua sumant actuacions i des del govern municipal ja han concretat la llista de 54 escoles previstes per a l’any vinent. Aquestes se sumaran al centenar de centres educatius on ja s’ha actuat o on s’actuarà aquest any.

A partir d’ara, l’Ajuntament comença a treballar amb els centres per iniciar els processos participatius i la definició dels projectes executius per tenir-los enllestits a finals d’aquest any i fer les obres l’estiu del 2022. Tots els equipaments disposaran d’un espai urbà pacificat amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Acceleració del Protegim les escoles

Des de l’Ajuntament ja van anunciar que accelerarien el programa per donar resposta a les reclamacions de famílies i comunitats educatives que, des de fa mesos, surten cada dues setmanes al carrer per demanar que les escoles siguin espais més segurs i lliures de soroll i contaminació. Són accions que han batejat com a Revolta Escolar.

Per aquest any el consistori té a punt un paquet d’actuacions a l’entorn de 75 centres. La Comissió de Govern ja ha aprovat el gruix dels projectes executius i les actuacions es faran entre juliol i agost, per aprofitar les vacances d’estiu.

101 entorns pacificats entre 2020 i 2021

Entre 2020 i 2021 s’han pacificat, o es pacificaran, 101 centres. Això es tradueix en intervencions per eliminar 14 carrils de circulació i 17 carrers amb prioritat per al vianant, i permetran guanyar 14.150 m2 d’asfalt que passaran a ser espais d’estada amb bancs i elements de joc.

Tot i això, la plataforma veïnal Eixample Respira, en consens amb les 58 AFA i AMPA d’escoles de Barcelona, considera insuficients aquestes mesures. Insisteixen que si en algunes escoles es redueix el trànsit de cotxes a un sol carril, ho haurien de fer a totes.