vilapicina i la torre llobeta

En temps electorals, Navas ha estat considerat recentment com l’Ohio de Barcelona, és a dir, el barri amb els resultats més iguals als del conjunt de la ciutat. En aquestes eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer, però, només hi ha un barri que ha aconseguit encertar l’ordre dels resultats globals de Barcelona, i no és Navas. Es tracta de Vilapicina i la Torre Llobeta (Nou Barris). Aquí, el PSC és la formació amb més vots, seguida d’ERC, JxC, els comuns, Vox, la CUP, el PP i el PDeCAT.

Els percentatges de vot dels partits també són força similars entre Vilapicina i la Torre Llobeta i el conjunt de Barcelona, amb l’excepció del PSC i JxC. Mentre a la ciutat els socialistes van obtenir el 23,56 % dels vots, a Vilapicina i la Torre Llobeta van enfilar-se fins al 28 %. La candidatura de Laura Borràs va obtenir un 17,8 % a Barcelona, superior al 13,7 % del barri de Nou Barris. Pel que fa a la resta de partits, però, els percentatges només varien unes dècimes.

Navas reté l’esperit de l’Ohio barceloní

El barri de Navas, a Sant Andreu, ha estat considerat l’Ohio barceloní per dues raons principals. Primer, perquè el partit que hi guanya acaba fent-se amb la victòria al conjunt de Barcelona. L’altre motiu és que els percentatges de vots dels partits són molt i molt similars als globals de la ciutat. Aquest any no ha estat cap excepció i Navas ha mantingut l’esperit de l’Ohio de Barcelona.

Igual que a la ciutat, en aquest barri de Sant Andreu ha guanyat el PSC amb el 24,1 % dels vots, percentatge molt afí al global de Barcelona (23,56 %). També hi ha hagut moltes coincidències amb la resta de partits: ERC (22,4 % – 19,07 %), JxC (17,8 % – 17,8 %), ECP (9,3 % – 9,2 %), Vox (6,3 % – 7,15 %), la CUP (7,1 % – 6,9 %), Cs (5,4 % – 6,2 %) i el PP (4,2 % – 5,3 %). Aquí, les diferències són menors que en el cas de Vilapicina.

Ara bé, enguany Navas no ha encertat l’ordre dels partits, ja que en aquest barri la CUP ha estat la cinquena força més votada i Vox, la sisena (quan a Barcelona és justament al revés).

La situació de Navas es repeteix a Montbau, Horta, el Parc i la Llacuna del Poblenou i el Clot, barris on la CUP i el partit d’extrema dreta intercanvien les posicions respecte al resultat global de Barcelona. També han assolit resultats molt similars als del conjunt de la ciutat els barris de Sant Genís dels Agudells i Can Peguera.