(ACN) La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, té previst trucar a Salvador Illa i a Pere Aragonès per engegar les negociacions per formar un govern “ampli i transversal”. En una roda de premsa des de la seu del partit aquest dilluns al matí, ha remarcat que no n’haurien de transcendir més detalls perquè “cal negociar amb discreció perquè les coses surtin” i no “a través dels mitjans ni amb la política de titulars”. Albiach ha avisat ERC i el PSC que “no hi ha cap altra alternativa” i ha insistit que hi ha moltes altres fórmules a estudiar que no consistirien en un tripartit, que tant el PSC com ERC han vetat.

Albiach ha exclòs d’aquestes rondes de trucades tant Junts com la CUP. Mentre que dels primers n’ha dit que no comparteixen el model de país que busquen, de la CUP ha remarcat que no aposta pel diàleg, tot i entendre’s en mesures socials. La candidata dels comuns ha retret a Pere Aragonès que insisteixi a proposar un govern que inclogui tant els comuns com JxC i ha dit que, tal com han remarcat abans i durant la campanya, no volen participar en cap executiu amb la formació de Laura Borràs. “Aragonès sap, perquè hem estat molt explícits, que no podem anar enlloc amb Junts; està insistint en una fórmula que sap que no prosperarà“, ha subratllat.

Davant la possibilitat que aquesta negativa pugui desembocar en unes altres eleccions, Albiach ha negat que se’ls pugui atribuir a ells la responsabilitat. “La repetició electoral no depèn de nosaltres, depèn de la resta de forces”, ha dit, i ha afegit que si acaba passant serà perquè ERC i el PSC “han estat incapaços de posar-se d’acord”. Tot i així, Albiach ha confiat que “les coses cauran pel seu propi pes” i el govern d’esquerres “arribarà més aviat que tard”.

D’altra banda, Albiach ha explicat que diumenge a la nit, després de conèixer els resultats de les eleccions, va fer trucades “de cortesia i felicitació” però ha aclarit que no va començar les negociacions. De totes maneres, ha apuntat que vol mantenir les converses al marge dels mitjans de comunicació per avançar la feina “amb discreció”.

Investidura sense suports

Albiach ha insistit que cap líder de cap partit es presenti a una investidura si no té garantits els suports. En ser preguntada per si es referia a Salvador Illa, que ha repetit en diverses ocasions que té previst fer-ho, Albiach ha matisat que no demana a Illa que no es presenti, sinó que primer busqui els suports necessaris i parli amb altres forces per tirar-ho endavant. “Jo no soc ningú per dir a qui ha guanyat les eleccions que es presenti o no, però seria bo que prengués la decisió en funció de la viabilitat”, ha dit.

Estratègia contra l’extrema dreta

En relació amb Vox, que ha entrat al Parlament amb 11 diputats, Albiach ha fet una crida a construir una estratègia conjunta contra l’extrema dreta. La líder dels comuns ha remarcat que aquesta acció hauria de ser compartida per totes les forces perquè, per exemple, “de res serviria” marxar dels debats que proposin ells si es queden la resta de grups parlamentaris. En aquest sentit, ha instat la resta de partits a decidir quina és la millor manera per combatre’ls i ha apuntat que “no se’ls pot obrir la porta a cap lloc de visibilitat ni responsabilitat institucional”.