pactes eleccions catalunya 2021 14f

Les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer mostren un panorama clar: els partits han de negociar i pactar per formar el pròxim govern de la Generalitat. Si bé hi ha diverses sumes possibles, cal tenir en compte que durant la campanya electoral algunes formacions s’han vetat entre si. Amb això, quins són els escenaris que s’albiren a partir d’ara?

Revalidar el govern independentista

És, ara per ara, la fórmula que sembla tenir més números de produir-se. Per primera vegada, les forces independentistes han superat el 50 % dels vots i, de nou, han revalidat la majoria absoluta al Parlament. Amb ERC al capdavant del sobiranisme (33 escons) i Junts seguint-lo de prop (32), els partits de Pere Aragonès i Laura Borràs sumen 65 escons i es queden a només tres de la majoria absoluta, la qual sobrepassarien amb el suport dels nou diputats de la CUP (74 en total).

Suma dels partits independentistes (ERC, JxC i la CUP)

La formació d’un govern netament independentista era una de les apostes de JxC, si bé ERC aposta per un “govern ampli” que inclogui, a més, els comuns.

El “govern ampli” d’ERC, amb poques possibilitats

Des de l’inici de la campanya, els republicans d’Aragonès han defensat fermament aquesta “via àmplia” que inclogui totes les formacions independentistes i també En Comú Podem, en entendre que defensen el dret a l’autodeterminació i la llibertat dels líders independentistes condemnats per l’1-O. Aquest hipotètic acord sumaria una amplíssima majoria de 82 diputats. Ara bé, d’acord amb les afirmacions fetes en campanya, aquest escenari queda ara per ara descartat.

Suma de la “majoria àmplia” ERC-JxC-CUP-ECP

La formació de Jéssica Albiach ha rebutjat de forma reiterada formar part d’un mateix govern amb Junts. De fet, la líder dels comuns ha retret ERC que vulgui pactar amb Laura Borràs perquè, assegura, la seva llista té persones que diuen “colons” i “ñordos” als espanyols. Alhora, el partit lila assegura que el partit de Borràs és de dretes.

Descartada la revalidació del tripartit

Durant la cursa electoral, partits com Junts, Cs, el PP o Vox alertaven de la reedició d’un govern tripartit entre PSC, ERC i ECP. Aquesta és la fórmula preferida pels comuns de Jéssica Albiach, que portaria un govern català amb una majoria parlamentària idèntica a la independentista: 74 escons.

Suma d’un acord PSC-ERC-ECP

Ara bé, atenent a les declaracions dels candidats durant la campanya, la revalidació de l’anomenat “acord d’esquerres” també queda descartada. Els darrers dies, tant socialistes com republicans han rebutjat insistentment un acord de govern entre si, sobretot ERC, tot certificant-ho amb el veto conjunt dels partits independentistes a Salvador Illa.

Un govern sense independentistes, impossible

Precisament perquè l’independentisme ha assolit la majoria absoluta al Parlament, un govern sense la presència de cap partit independentista és un escenari impossible. En una hipotètica investidura del candidat socialista, Salvador Illa, aquest podria rebre els suports dels comuns, el PP i Cs per evitar un executiu sobiranista. Això sumaria només 50 escons. Es podria afegir el possible suport del partit d’ultradreta Vox: en aquest cas, la suma arribaria als 61, encara lluny de la majoria absoluta.

Suma entre forces no independentistes (PSC, Vox, ECP, Cs i PP)

Cal tenir en compte que en una investidura d’aquestes característiques els partits independentistes han assegurat que votarien “no” a Illa i, per tant, no fructificaria en cap cas.

Aragonès investit amb el sí o l’abstenció d’Illa?

El republicà Pere Aragonès ha assegurat que començarà les negociacions amb JxC, ERC i la CUP aquesta mateixa setmana per formar un govern. Cal tenir en compte, però, que el presidenciable d’ERC va assegurar que volia prioritzar acords amb les forces “progressistes”, sense entrar en més concrecions. Posem el cas que el PSC no aconsegueix cap majoria possible i que ERC arriba només a una entesa amb la CUP i ECP i no amb JxC. Pot prosperar aquesta situació?

En una segona votació es requereix només majoria simple. Una hipotètica abstenció de JxC per facilitar un govern dirigit per un partit independentista (ERC) no seria suficient si tota la resta de forces polítiques hi voten en contra. Ara bé, el PSC d’Illa, malgrat haver guanyat les eleccions, podria donar un sí a la fórmula ERC-CUP-ECP per evitar una repetició electoral i garantir que Junts no estigui a la Generalitat (o abstenir-se si JxC també ho fa).