El PSC ha quedat primera força en 46 dels 73 barris de Barcelona a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F. La resta han quedat repartits entre Junts i Esquerra: la candidatura encapçalada per Laura Borràs s’ha imposat en 16 barris i la de Pere Aragonès, en 11. Els resultats contrasten amb els de les eleccions del 2017, quan Ciutadans va guanyar en 36 barris i els socialistes, en cap.

De fet, des de les municipals del 2019, el PSC no fa res més que recuperar terreny. En aquelles eleccions es va imposar en 24 barris, a les generals del 10-N del 2019, va guanyar en 28 barris, i a les del Parlament ha escalat a la primera posició en 46 barris. Per contra, els socis del PSC a l’Ajuntament, els comuns d’Ada Colau, van perdent terreny. Si a les municipals van ser primera força en 14 barris, ara no han guanyat enlloc.

Gràcia, cap barri per al PSC

El PSC ha tenyit de vermell tots els barris de Nou Barris, la majoria de Sant Andreu (tots menys El Congrés i els Indians) i Sant Martí (tots menys el Poblenou). També han estat primera força als barris de Ciutat Vella (excepte la Barceloneta), a la majoria de barris de Sants-Montjuïc i als d’Horta-Guinardó. A més, han guanyat a La Maternitat i Sant Ramon (les Corts) i a les Tres Torres (Sarrià – Sant Gervasi). En canvi, no han aconseguit ser primera força a cap barri de Gràcia.

ERC arrabassa la Clota als comuns

Esquerra ha retingut la victòria a la Barceloneta, el Poblenou, la Sagrada Família, la Bordeta, Sants, el Baix Guinardó, el Guinardó, El Congrés i els Indians i el Coll, barris on ja va guanyar a les municipals i a les generals del 2019. Tot i això, ERC ha perdut barris (va guanyar en 30 a les municipals i en 36 a les generals) i només ha arrabassat la Clota als comuns.

Junts es fa fort a l’Eixample i Gràcia

Després de desaparèixer del mapa de barris a les municipals del 2019 i guanyar en dos a les generals, Junts per Catalunya ha aconseguit a les eleccions al Parlament imposar-se en la majoria de barris de l’Eixample (excepte la Sagrada Família i el Fort Pienc), Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi, així com a les Corts i Pedralbes. També han guanyat a la Font d’en Fargues (Horta-Guinardó).

Ciutat Meridiana, feu socialista

Ciutat Meridiana ha estat el barri on el PSC ha obtingut un percentatge de vot més alt: s’ha endut el 44,7 % de les paperetes. El resultat contrasta amb el del 2017, quan Cs va ser la força més votada en aquest barri, amb un 39,2 % i els socialistes, en canvi, van obtenir el 24,8 %. Al conjunt del districte, el PSC ha superat el 33 % dels vots, i tenen més del triple de sufragis que els comuns d’Ada Colau.

Vox, millors resultats a Pedralbes i Torre Baró

Vox també ha irromput amb força a Nou Barris. De fet, aconsegueix ser segona força en dos: Ciutat Meridiana i Torre Baró. En aquest últim barri obté el percentatge més alt: un 18,5 %. El segon millor resultat l’aconsegueix a l’altra banda de la ciutat, a Pedralbes, amb un 17,7 % dels vots, on és tercera força després de Junts i el PSC. En canvi, a la Vila de Gràcia, on els d’Ignacio Garriga s’han quedat el 3,7 % de les paperetes.

El vot independentista frega el 60 % a quatre barris

Quatre barris de Barcelona han obtingut prop d’un 60 % de vots independentistes, sumant-hi els d’ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT (malgrat quedar fora del Parlament). Tres són al districte de Gràcia: Vila de Gràcia, la Salut i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova; i el quart és Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. En tots quatre, les forces independentistes oscil·len entre el 58,9 % i el 59,5 % de suports.

Participació: 46 punts de diferència en funció del barri

La participació en aquests comicis del 14-F ha estat molt dispar en funció del barri. La Marina de Prat Vermell ha batut el rècord per la part baixa: només hi han votat el 27,5 % dels electors. En canvi, la Vila Olímpica del Poblenou és el barri més mobilitzat, amb una participació del 73,5 %.