ERC ha avisat que iniciarà una ronda de negociacions “de forma imminent” amb totes les forces independentistes i els comuns, amb què els republicans volen teixir un govern ampli, basat en la defensa de l’amnistia i de l’autodeterminació. Ho ha dit la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que ha avisat que “ho intentarem tot” per fer possible aquest acord ampli, davant dels vetos creuats entre JxC i els comuns.

En una compareixença l’endemà de les eleccions del 14-F (en què el PSC i ERC van empatar a 33 escons), Vilalta ha reiterat la “prioritat” d’ERC de pactar un executiu amb JxC (32 escons), la CUP (nou) i En Comú Podem (vuit), que plegats sumarien 82 diputats, 14 per sobre de la majoria absoluta (marcada en 68 diputats). Amb aquest pretext, Vilalta ha avisat que “anirem per feina, no podem esperar ni un minut”, i ha afegit que les properes hores els republicans constituiran l’equip i l’estratègia per negociar amb la resta de formacions.

En paral·lel a les negociacions amb Junts, la CUP i els comuns, Vilalta ha descartat de totes totes pactar amb Salvador Illa: “Amb el PSC és i serà impossible arribar a cap tipus d’acord”, ha sentenciat. En aquest sentit, ERC insisteix que les urnes del 14-F van demostrar que hi ha més d’un 50 % de vots independentistes, fet que els republicans entomen com a argument de pes per forçar l’Estat a pactar un referèndum d’autodeterminació.