(ACN) El secretari general de JxC, Jordi Sànchez, ha rebutjat un govern amb els comuns. Durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dilluns, l’endemà de les eleccions, el dirigent ha instat el candidat d’ERC, Pere Aragonès, a prendre la iniciativa per forjar un acord “ampli de legislatura” amb ERC i CUP que es tradueixi a la Generalitat. Junts, doncs, manté que només preveu formar govern amb les altres forces independentistes, tot i que Aragonès explori una aliança àmplia també amb En Comú Podem.

Junts ha valorat el 14-F com un “empat tècnic”, tot i obtenir un escó menys que PSC i ERC, i aconseguir 35.600 vots menys que els republicans. La diferència del 2017 era de menys vots: 12.300 a favor de JxC. “Estem amatents que ERC faci les propostes necessàries per construir la majoria que ha de suportar la legislatura”. Sànchez ha instat Aragonès a moure fitxa per començar a negociar les bases dels propers anys. Junts investirà el candidat d’ERC i no posarà línies vermelles. Això sí, no es planteja entrar en un executiu amb els comuns.

De moment, Junts aparca la DUI i no concreta si plantejarà la via unilateral i la confrontació durant les negociacions que començaran les properes hores. La victòria de l’aposta del diàleg, amb PSC i ERC com a partits més votats el 14-F, fa que Junts avisi que la negociació ha de tenir “rigor” i néixer de les institucions i no dels partits.