El degoteig de queixes a Twitter és constant des que aquest dilluns, 3 de juny, l’Ajuntament ha començat a notificar a les famílies el resultat provisional de la sol·licitud d’ajuts econòmics per a les activitats d’estiu de nens i adolescents. Mitjançant un SMS o un correu electrònic moltes famílies s’han assabentat que la seva sol·licitud havia estat denegada o que l’ajut només cobrirà una part de l’import que els correspondria. Les famílies es queixen que, en molts casos, l’explicació que han rebut per part del consistori és que se’ls ha denegat per “manca de recursos municipals”.

L’Ajuntament prioritza les famílies amb menys recursos

El consistori ha destinat enguany 3.191.249 € a les activitats d’estiu, 250.000 € menys que el 2018. L’Ajuntament defensa que, amb la rebaixa del topall salarial màxim (s’ha reduït dels 12.000 € o menys fins als 9.000 € o menys), s’han pogut concedir ajuts al 100% de famílies més vulnerables, que obtindran el 90 % de subvenció. En total són 13.824 infants.

En canvi, hi h hagut 3.852 sol·licituds denegades, que demanaven ajuts del 30 % i del 60 %, i que no estan entre les famílies amb rendes més baixes. Unes altres 4.375 famílies que han demanat ajuts “han de subsanar errors en la sol·licitud”, segons el consistori, “per raons com no residir a la ciutat o constar una renda més alta que el que marquen els barems”. En total s’han presentat 22.051 sol·licituds.

El consistori també puntualitza que “un cop fetes totes les esmenes resultat de les al·legacions”, i “en cas que hi hagi dotació pressupostària”, també s’otorgaran els ajuts a les famílies que demanaven ajuts del 30 % i del 60 %.

Preocupació entre les entitats de lleure

Les entitats de lleure que organitzen les colònies i els casals d’estiu estan preocupades per com els pot afectar el fet que moltes famílies es quedin sense els ajuts econòmics. La Fundació Pere Tarrés ha explicat a betevé que l’Ajuntament ja els va avisar que aquest estiu hi hauria una reducció dels diners destinats a aquesta partida, entre d’altres motius, perquè no s’havien pogut aprovar els pressupostos municipals. Això ha deixat sense ajuts les famílies que demanaven subvencions del 30 % o del 60 % de l’import. La Fundació Pere Tarrés espera poder ajudar les famílies que es quedin sense l’ajut amb la borsa de recursos pròpia de l’entitat perquè no s’hagin de quedar sense activitats aquest estiu.

10 dies hàbils per reclamar

En el mateix missatge l’Ajuntament informa les famílies que ara tenen 10 dies hàbils per presentar una reclamació a l’Oficina d’Atenció al Consumidor (OIAC) entre el 4 i el 18 de juny. Si no ho fan, se suposarà que estan conformes amb la resposta municipal.

Tot i que la llista definitiva no es publicarà fins al 21 de juny, les inscripcions sí que es podran començar a formalitzar entre el 3 i el 24 de juny. La inscripció s’haurà de fer presentant el full de sol·licitud, segellat per l’entitat organitzadora, i abonar la diferència entre l’ajut concedit i el preu de l’activitat.