El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a Pedro Sánchez que allargui el confinament total fins que es puguin fer tests massius a la població per saber si són positius en coronavirus o han passat la malaltia. Torra considera que aixecar les restriccions sense aquesta informació podria exposar molts ciutadans al contagi.

El president català ha fet aquestes demandes al cap de l’executiu espanyol durant una reunió per videoconferència amb la resta de líders autonòmics, i l’endemà que Sánchez anunciés l’allargament de d’estat d’alarma fins al proper dia 26 i obrís la porta a canviar algunes condicions de confinament. Ha estat el mateix dia que el Govern espanyol ha començat a parlar d’estratègies per la fase de “desescalada” de la crisi.

Torra demana “el retorn” de les competències en Salut

Torra ha estat molt crític amb la gestió del Govern espanyol pel que fa a la centralització de subministrament de recursos sanitaris, que ha considerat “un fracàs”.  Per això, ha demanat a Sánchez “el retorn de les competències en Salut”. Torra ha dit “que les UCI estan al límit” i que el govern català ha hagut de treure els recursos “d’on ha pogut” per fer front a la situació, assumint el 90 % dels costos dels recursos facilitats als hospitals davant “del 10 % aportat pel Govern espanyol”.  El president de la Generalitat ha assegurat, també, que dels 1.800 milions que es calcula que costarà l’emergència sanitària, el govern central només s’ha compromès a pagar-ne 50.

Planificar el desconfinament

El president català ha assegurat que la Generalitat treballa en un pla de desconfinament que ha comptat amb l’assessorament dels epidemiòlegs Oriol Mitjà i Joel López. Aquest marc de treball – que ja ha fet públic Mitjà– preveu un desconfinament “controlat” amb proves i tests massius que determinaran en quina mesura es poden relaxar les restriccions. A més, Torra reconeix que els ciutadans hauran de tornar a la normalitat de manera gradual i prioritzant col·lectius. També ha explicat que s’hauran d’estudiar bé quines zones necessiten una restricció particular.

Torra ha anunciat que la Generalitat treballa en tres plans per fer el desconfinament: un pla de subministraments, un pla de xoc per a les residències i un pla de test massius per als quals “ja s’han nomenat els responsables”. També s’ha referit a diverses mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus com són la creació d’una renda bàsica universal per donar liquiditat a les famílies o la suspensió del cobrament de la quota d’autònoms i els impostos a les empreses.