El Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han posat en marxa un centre logístic des d’on es distribueixen materials tecnològics i de volum als hospitals  davant la crisi generada per l’expansió del coronavirus. En aquest espai se centralitzen tant les compres fetes per Salut a l’inici de la pandèmia com el material provinent de cessions i donacions  de clíniques privades o particulars. El centre distribueix els productes en funció de la necessitat dels hospitals i també es comprova la viabilitat del material com, per exemple, el respiradors.

Es reparteix el material en hores

En un comunicat, el director del Catsalut, Adrià Comella, explica que aquest nou centre permet una distribució més dinàmica “que prioritza segons la demanda de cada centre o regió sanitària atenent els criteris assistencials i es distribueix en qüestió d’hores”. Per la seva banda, Antoni Encinas, director gerent del SEM, reconeix que “l’objectiu era poder donar aire al nostre sistema sanitari”. 

A mesura que s’anaven obrint pavellons i altres instal·lacions i que arribava més material d’altres fonts “es va veure la necessitat de centralitzar totes les arribades i que es poguessin classificar i repartir en qüestió d’hores”. Fins a l’obertura del nou centre, les cessions i donacions de materials de les clíniques privades, particulars i altres centres havien estat emmagatzemades pel SEM en un altre espai a Santa Perpètua.

Entre els materials que es classifiquen al centre, hi ha equips d’electromedicina, palets de llenceria, fungible sanitari, equips de protecció individuals (EPI) i mobiliari com llits, cadires o neveres. A més, també revisa el material, per exemple, dels 148 respiradors que han arribat només se n’han considerat operatius 117.