Segons un estudi dirigit pel Biomedicine Discovery Institute i el Peter Doherty Institute, tots dos de Melbourne, Austràlia, el medicament antiparasitari ivermectina és capaç de matar el coronavirus en 48 hores en cultius cel·lulars. Segons els investigadors, a més, “al cap de 24 hores es produeix una reducció significativa” del virus.

La ivermectina és un medicament antiparasitari aprovat per l’Agència Americana del Medicament i s’ha demostrat eficaç de manera “in vitro”, en condicions de laboratori, contra un àmplia gama de virus com el VIH, el dengue, la grip o el Zika.

La ivermectina encara no s’ha provat en humans

Els experts avisen que encara no han fet proves amb humans. Expliquen que el següent pas serà “determinar si la dosi que es pugui utilitzar en humans serà efectiva”. Recorden, però, que a falta de trobar una vacuna contra el coronavirus, la utilització d’un fàrmac ja existent “podria ajudar les persones abans”. D’aquesta manera l’ús de la ivermectina per combatre la covid-19 dependrà dels resultats de més proves preclíniques i també d’assajos clínics.

Els investigadors estan buscant contrarellotge fàrmacs per combatre el coronavirus, per exemple des de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya han format part d’un estudi internacional que ha aconseguit identificar un fàrmac que bloqueja els efectes del coronavirus durant les primeres etapes.