El Govern espanyol es prepara per encarar la fase de transició, després que el nombre de contagis i de morts per coronavirus a Espanya comenci a anar a la baixa. Les dades que ha fet públiques aquest diumenge el Ministeri de Salut apunten que, en les darreres hores, s’ha reduït un 5 % el nombre de casos de coronavirus detectats respecte a dies anteriors. En total, hi ha hagut 6.023 positius més, amb un global de 130.759 a l’estat espanyol. Pel que fa a les defuncions, dissabte van morir 674 persones i, des de l’inici de la pandèmia, ja en són 12.418.

Des del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries també indiquen que hi ha menys casos ingressats a les UCI, i ja s’han superat les 38.000 altes mèdiques, el 29 % dels casos notificats. Atribueixen aquesta lleu millora al fet que s’ha augmentat la capacitat de les UCI. La cap del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, assegura que “tenim la sensació que la pressió de casos hospitalitzats i a les UCI comença a rebaixar-se després de tres setmanes de distanciament i mesures de control de la pandèmia”.

sanitaris uci coronavirus

Detecció precoç i aïllament

Davant aquestes dades, els gestors de la crisi recorden que la societat no pot relaxar-se i que ha de seguir amb les recomanacions de mantenir la distància interpersonal, la neteja de mans i l’ús de mascaretes quirúrgiques per evitar la transmissió del virus.

També es comencen a plantejar estratègies per a la següent fase, que han anomenat de “transició o desescalada”. Sierra ha dit que hi ha unes mesures imprescindibles que permetran passar a l’escenari següent: la detecció precoç dels casos i l’aïllament immediat de les persones contagiades. “L’objectiu és que la persona que manifesti símptomes sigui aïllada al domicili o també hi ha sobre la taula propostes d’aïllament en altres instal·lacions” ha dit.

Un milió de test de diagnòstic ràpid

Per encarar aquesta nova etapa també es necessiten els test de diagnòstic ràpid que es farà a persones asimptomàtiques i també a aquells que ja en manifesten algun: “Començar a fer-los a persones que tenen símptomes, així es diagnostica de manera precoç i s’aïlla”.

En aquest sentit el ministre de Sanitat, Salvador Illa ha apuntat que en les properes 24 hores es repartiran un milió de test de diagnòstic ràpid a les comunitats autònomes. És una prova que s’haurà d’utilitzar com a complement dels tests PCR (que es fan recollint una mostra de sang i que són més fiables). La prova massiva, que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat com un element bàsic per iniciar el desconfinament, ha de servir per fer un cribratge ràpid en llocs amb una altra prevalença de covid-19, com és el cas d’hospitals i residències.

Respecte als tests immunològics han explicat que serveixen per veure com està la població, si ha passat el coronavirus i en quin punt es troba el seu sistema de defenses. Ha recordat que “és un virus nou però que les investigacions apunten que quan una persona ha passat la malaltia desenvolupa una capacitat d’anticossos molt elevada i en un període de temps, que encara no es pot determinar, queda immunitzada. Hi ha publicacions centífiques que parlen d’un 15 % de la població espanyola que ha passat la covid-19 i està immunitzada, però estan preparant un estudi de seroprevalença que donarà dades reals en unes setmanes.