El confinament decretat per evitar la propagació del coronavirus (que s’ha allargat fins al 26 d’abril) ha fet suspendre o variar molts dels actes festius i tradicionals previstos a la ciutat. Una de les celebracions afectades ha estat la Setmana Santa -del 5 al 12 d’abril-, que ha començat aquest Diumenge de Rams.

El Vaticà va decidir la suspensió de totes les activitats litúrgiques previstes en el calendari i va ordenar que “els bisbes i els rectors celebrin els actes litúrgics sense fidels”. Així s’ha fet aquest diumenge, en què la benedicció de la palma, i la missa de Rams, s’han fet a porta tancada. Només hi ha hagut presents, a la Catedral de Barcelona, quatre membres de la comunitat religiosa que, això sí, han guardat la distància de seguretat en un temple buit com mai.

De fet, diverses persones i algunes parròquies han compartit tutorials de com fer una palma per Diumenge de Rams. Les noves tecnologies han estat el recurs alternatiu per dur la litúrgia als fidels. El canonge i arxipreste de la Catedral, Josep Vives, ha explicat que “si bé és estrany no veure i sentir físicament els fidels, perquè no els veus, sabem que, virtualment, hi són” perquè, ha apuntat, la benedicció de palmes i la missa s’han retransmès, en directe, per internet.

Amb 37 anys de servei a la Catedral de Barcelona, Josep Vives ha recordat que “és la primera vegada que Diumenge de Rams, i el conjunt de la Setmana Santa, el celebrem així”, tot indicant que la pesta negra del S.XIV “podrien haver propiciat una situació similar a l’actual”.