El govern municipal de BComú i el PSC obre la porta a mantenir la rebaixa de la taxa de terrasses per a l’any 2022; això sí, si s’arriba a un pacte amb els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona. Durant els anys 2020 i 2021, els restauradors amb taules al carrer s’han beneficiat d’una bonificació del 75 % del tribut com a mesura per mitigar els efectes de la crisi del coronavirus. Precisament, a finals del 2019 (just abans de l’esclat de la pandèmia) l’Ajuntament va aprovar un encariment de la taxa de terrasses.

Tot i que la proposta d’ordenances fiscals per al 2022 que ha presentat el govern Colau-Collboni no preveu inicialment cap tipus de bonificació, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha assegurat que “tots som conscients que hi haurà una reducció, però volem que sigui fruit del diàleg“. En aquest sentit, Ballarín ha deixat la porta oberta que l’acord amb els grups sigui “de caràcter indefinit”. A més, el regidor de Presidència, Jordi Martí, ha plantejat que la rebaixa es pugui mantenir tal com fins ara, al 75 %: “Calculem que com a màxim arribarem al mateix descompte que l’any passat“.

ERC i Cs ja s’han pronunciat

El debat que ara haurà d’obrir l’executiu amb l’oposició ja disposa de dues posicions de partida, la d’ERC i la de Ciutadans, que s’han pronunciat sobre com volen que sigui la taxa de terrasses per al 2022. D’una banda, els republicans són partidaris de calcular “un terme mitjà” per al tribut que hauran de pagar els restauradors amb taules al carrer. “El sector està en una situació molt més complicada que fa dos anys“, ha advertit el regidor d’ERC Jordi Castellana.

De l’altra banda, Ciutadans reclama al govern Colau-Collboni que recuperi la taxa de l’any 2019 (abans d’aprovar-ne l’encariment). El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha etzibat que “no es pot segui cobrant més als restauradors, com està fent el govern municipal”.

La resta de tributs, congelats

Més enllà de la taxa de terrasses, la proposta d’ordenances planteja que la resta de tributs municipals es congelin l’any vinent. L’executiu assegura que la congelació respon a la voluntat de “donar suport a la reactivació econòmica” i de “no augmentar la pressió fiscal” ni a les activitats econòmiques ni als ciutadans.

Segons el govern Colau-Collboni, les noves ordenances fiscals també tenen l’objectiu d’afavorir millores ambientals. En aquest sentit, preveuen una bonificació del 30 % de l’IBI (durant tres períodes impositius) als immobles d’ús industrial que instal·lin plaques solars. Actualment a Barcelona ja existeix la mateixa bonificació per als edificis d’usos residencial i terciari.

L’Ajuntament recaptarà, com a mínim, 600.000 € menys

El document també preveu una rebaixa del 20 % a la taxa de recollida de residus per als veïns que reciclin més. Per ara, la mesura només es podrà aplicar a Sant Andreu, l’únic territori de Barcelona amb un sistema de recollida de residus que disposa de contenidors intel·ligents i que, per tant, poden calcular el grau de reciclatge de cada llar. La intenció de l’Ajuntament és estudiar com aplicar-la també a Sarrià (l’altre barri de la ciutat amb recollida porta a porta).

Amb aquesta proposta d’ordenances fiscals, l’any 2022 l’Ajuntament de Barcelona cobrarà, com a mínim, 600.000 € menys que aquest 2021. La xifra augmentarà si s’arriba a un acord per bonificar la taxa de terrasses. Rebaixar-la un 75 % suposaria recaptar 5 M € menys.