La taxa de terrasses mantindrà la rebaixa del 75 % per al 2021. Aquesta és una de les propostes del plantejament d’ordenances fiscals presentat aquest dilluns pel govern municipal. La taxa està rebaixada des de mitjans d’any a través d’un decret d’alcaldia, quan l’Ajuntament va voler reduir la pressió fiscal sobre els restauradors. El consistori també opta per congelar la resta de taxes i impostos municipals davant d’un any 2021 “molt difícil per als barcelonins”.

El govern de Colau preveu que la rebaixa de la taxa de terrasses suposi que les arques municipals ingressin 13,7 milions d’euros menys el 2021. Tot i això, el govern municipal defensa la mesura. “És absolutament necessària i imprescindible per ajudar el sector de la restauració que pugui afrontar amb més garanties la situació dificilíssima per la qual està passant”, ha dit la regidora de Mercats i Hisenda, Montserrat Ballarín.

183 M € menys d’ingressos el 2020

Si es té en compte la congelació de totes les taxes i impostos municipals, l’Ajuntament preveu recaptar fins a 70 milions d’euros menys el 2021 respecte a les previsions inicials d’aquest 2020. El govern de la ciutat ha optat per fer aquest “esforç fiscal” per no perjudicar el ciutadà en la crisi actual.

Ara bé, l’impacte de la pandèmia en les arques públiques del consistori es notarà, sobretot, aquest any: l’executiu municipal estima una caiguda dels ingressos de fins a 183 milions d’euros aquest 2020 en comparació amb els càlculs fets abans del coronavirus.

La proposta d’ordenances fiscals també incorpora una taxa d’ocupació de via pública per als patinets d’ús compartit en règim d’explotació econòmica, tal com ja existeix per a les bicicletes i motos d’ús compartit.

A la cerca de suports dels grups

Els partits de govern (BComú i el PSC) ja han iniciat un període de negociacions amb la resta de grups municipals, tal com ha explicat el regidor de Pressupost, Jordi Martí. L’objectiu de l’executiu de Colau és trobar-se setmanalment amb l’oposició per aconseguir el màxim de suports possibles per tirar endavant tant les ordenances com el pressupost.

El govern municipal confia en la “sensibilitat” de la resta de grups per aconseguir-ne l’aprovació. “Davant d’aquesta situació greu, calen actuacions extraordinàries i també certa generositat per part de tothom“, ha dit Martí.

El govern municipal vol portar les ordenances fiscals a votació definitiva, juntament amb el pressupost, en el ple del 23 del desembre.