L’Ajuntament de Barcelona preveu fer pagar més els turistes que arribin a la ciutat a partir del 2024, en especial els de creuers de curta estada i els que s’allotgen en pisos turístics. Per aconseguir-ho, el govern de Jaume Collboni vol apujar el recàrrec municipal que s’aplica sobre l’impost turístic. Els creueristes pagaran 7 € per persona i dia (ara paguen 5,75 €), i els que s’allotgin en un pis turístic pagaran 6,25 € (en comptes dels 5 € actuals).

D’aquesta manera, l’Ajuntament aplicarà als creuers de curta estada i pisos turístics el topall màxim de 4 € que es va definir quan es va aprovar el recàrrec municipal a l’impost turístic. Aquest tribut va començar amb 0,75 € l’any 2020 i ha anat augmentant progressivament fins als 2,75 € d’aquest 2023. Per a l’any vinent, la resta d’activitats turístiques tindran un recàrrec de 3,25 €.

EstablimentIEETrecàrrec BCNtotal
hotels 5*3,5 €3,25 €6,75 €
hotels 4*1,7 €3,25 €4,95 €
pisos turístics2,25 €4 €6,25 €
resta establiments1 €3,25 €4,25 €
creueristes +12 h2 €3,25 €5,25 €
creueristes -12 h3 €4 €7 €

“No anem en contra del turisme”

El consistori veu justificat l’augment al màxim de la taxa turística en aquestes dues modalitats per l’impacte que tenen a la ciutat. Pel tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, els creuers de curta estada tenen “menys valor” que els de port base, i els pisos turístics “generen dificultats en l’accés a l’habitatge”. “No anem contra el turisme, volem que els turistes financin costos i serveis”, ha apuntat Valls.

La proposta d’aquesta pujada del recàrrec municipal sobre l’impost turístic s’inclou en les ordenances fiscals per al 2024, que configuren una part dels ingressos per al pressupost municipal. El govern de Collboni preveu que la fiscalitat derivada del turisme es converteixi en el tercer major ingrés de l’Ajuntament de Barcelona amb una recaptació que fregarà els 100 milions d’euros.

L’impost als hotels de cinc estrelles deixa de ser el més car

Actualment la taxa turística per a viatgers que s’allotgen en hotels de cinc estrelles és la més cara, però si els comptes de l’alcalde Collboni aconsegueixen l’aval de l’oposició, deixarà de ser-ho. Seran els creueristes que facin una escala inferior a les 12 hores els qui hagin de pagar més.

La proposta d’ordenances fiscals que ha presentat aquest dimarts a la tarda l’Ajuntament de Barcelona preveu un increment de 0,50 cèntims en el recàrrec municipal per a la resta de turistes que s’allotgin a hotels de quatre estrelles, quatre estrelles superior i cinc estrelles (entre altres tipus d’establiments turístics) i passaran en aquest cas dels 2,75 als 3,25 € del recàrrec municipal.