El govern nega que el dia dels exàmens hi hagués un descontrol generalitzat, però admet que hi ha dubtes raonables que no tothom hi va tenir les mateixes oportunitats. L'Ajuntament va rebre unes 90 queixes i la síndica 200 més. Vist això, el govern diu que va actuar amb diligència i ha demanat disculpes als aspirants responsables. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Si hi ha coses que no han funcionat, les assumeixo jo, però partíem del convenciment que en altres ocasions havien funcionat a la perfecció aquest tipus de proves. Però aquesta realitat no és un desgavell generalitzat sinó una cosa molt puntual d'algunes persones". L'oposició ha lamentat que les irregularitats malmeten la imatge de la Guàrdia Urbana. Els grups han reclamat més exigència a les noves proves i el PSC i Iniativa han exigit que es repeteixin els tres exàmens. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "Jo li demano, eh, per la Guàrdia Urbana i per tots plegats: repeteixi totes les proves, fixi'n el dia que vulguin fixar, faci-ho amb tranquil·litat, amb normalitat, amb exigència". ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "No és just tampoc que persones en aules on no hi van haver cap irregularitat hagin de tornar a fer l'examen". JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Fem-ho tot, de nou, ben fet. I segon, fem la millor previsió possible. I crec que vist el que hem vist, és millor pecar per excés que per defecte". JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "Som de l'opinió de repetir les proves a les aules on hi ha hagut incidències. I que a l'hora de repetir les proves s'adoptin totes les mesures i totes les cauteles". De cara a les proves del dia 27, el govern ha anunciat que hi haurà menys gent a les aules i més espai entre els aspirants. S'hi doblarà el personal de vigilància i s'hi evitarà l'entrada amb telèfons mòbils i dispositius electrònics. També es controlarà la climatització de les aules.

“Jo m’haig de creure els informes, haig de creure la gent del meu equip”. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha comparegut a petició de l’oposició municipal per explicar què va passar en les proves d’accés a la Guàrdia Urbana del 6 de juliol passat. Uns incidents sobre els quals, segons Forn, no van tenir constància fins dos dies després dels exàmens: “no va ser un desgavell generalitzat. Després de les proves, parlo amb els tribunals i la sensació és que no hi havia hagut problemes. El dilluns vam rebre dades fefaents que calia tenir en compte”.

Forn s’ha referit així a les 80 queixes inscrites a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i a les més de 200 rebudes per la síndica de Barcelona: “no són sumatòries, algunes són repetides”. El primer tinent d’alcalde ha insistit que “aquestes són les queixes que hem de tenir en compte, més que les que s’han pogut veure en un grup de Facebook”. Forn ha respost així a les crítiques de la portaveu del PSC Assumpta Escarp, qui ha assenyalat que no n’hi ha prou que el primer tinent n’hagi assumit la responsabilitat: “vostè té el dret i el deure d’exigir responsabilitats, una cosa és la logística i una altra la mala execució d’aquesta logística”. “Ull amb els informes”, li ha etzibat Escarp: “al conseller Felip Puig li han sortit cars”. El PSC reclama que es repeteixin totes les proves i no només les dues que ha anunciat el consistori. En la mateixa línia s’ha manifestat ICV-EUiA. El regidor Joaquim Mestre ha demanat, a més, que s’obri una “investigació completa, amb conclusions en què s’expliquin quins van ser els errors de l’Administració”.

Es repetiran dues de les tres proves

El PP i la coalició ERC+Dcat+Rcat demanen, en canvi, que les aules on no s’han denunciat irregularitats quedin exemptes de la repetició de les proves. Àngels Esteller (PP) ha criticat que es pogués accedir a l’aula amb un telèfon mòbil. En aquest sentit, el consistori ha anunciat que es prohibiran els dispositius mòbils en les proves del 27 de juliol. També s’incrementarà la vigilància amb un inspector per cada 25 alumnes i es rebaixarà la ràtio d’aspirants per aula per deixar un espai buit entre taula i taula.

Forn ha defensat que les proves del 6 de juliol es van fer seguint el mateix protocol que en convocatòries anteriors. El primer tinent d’alcalde ha afegit que els exàmens ” no poden quedar en dubte. Estem seleccionant persones que seran servidors públics, no podem deixar cap ombra de dubte”.

L’oposició, però, no ha quedat satisfeta amb les explicacions del govern i ha assenyalat que hi va haver manca de previsió i que les denúncies posen en qüestió la capacitat de control dels inspectors que van vigilar els exàmens.