Bona part de les proves dels Mundials de Natació es concentraran a la muntanya de Montjuïc. Des de fa dies, als turístes que visiten la zona s'hi han sumat els milers de voluntaris i membres de l'organització. Tot un repte per a la mobilitat que es complicarà encara més de cara a divendres, quan començarà l'esdeveniment. Les restriccions de trànsit començaran aquest cap de setmana. No es podrà aparcar ni a l'avinguda de Miramar ni al passeig Olímpic. Una setmana més tard, la prohibició es traslladarà cap a l'avinguda de l'Estadi i al carrer de Vivers. Les úniques proves que hi haurà fora de Montjuic es faran al Moll de la Fusta. Per això, si hi ha molta afluència de públic la Guàrdia Urbana estudia tallar el passeig de Colom. Pels que vulguin deixar el cotxe s'han habilitat tres zones d'aparcament a la falda de Montjuïc: a l'antic parc d'atraccions, al jardí botànic i a la pedrera del Mussol. Pel que fa a la seguretat, agents de paisà i d'uniforme patrullaran a les estacions de metro i d'autobús més properes. Un dispositiu que també s'estendrà a l'aeroport i a les principals zones turístiques de la ciutat per evitar, sobretot, l'acció dels carteristes.

A partir d’aquest divendres la ciutat acull, per segona vegada, els Campionats del Món de Natació. L’esdeveniment, d’abast internacional, comportarà l’arribada de més de 250.000 espectadors d’arreu del món i la participació de més de 12.000 persones entre atletes, organitzadors, mitjans de comunicació i efectius de seguretat. Precisament, aquest darrer punt s’ha reforçat a les zones d’arribada de turistes, els hotels i els recintes on es desenvoluparan les competicions: el Palau Sant Jordi (natació, natació sincronitzada i finals de waterpolo), les Piscines Picornell (waterpolo masculí i femení), el CEM Piscina de Montjuïc (salts) i el Port ell i Moll de la Fusta.

El dispositiu ha estat planificat conjuntament per agents dels Mossos d’Esquadra, juntament amb la Guàrdia Urbana i el Comitè Organitzador de l’esdeveniment. El Pla director de seguretat coordina l’actuació, a més, dels Mossos i les policies locals de diverses ciutats (Barcelona, Cornellà, l’Hospitalet, Sant Adrià o Sabadell, entre d’altres), la Policia Portuària, els Bombers de Barcelona i el Servei d’Emergències Mèdiques.

A Barcelona, agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra patrullaran vestits de paisà i també uniformats a les seus de les competicions, així com als accessos a les instal·lacions, on es coordinaran amb les empreses de seguretat privada que també treballen en l’esdeveniment. El pla inclou vigilància de trànsit i d’arribades a l’aeroport, així com un pla de comunicació amb el Gremi d’Hotels de Barcelona perquè aquests informin sobre les mesures d’autoprotecció adreçades als visitants.

Des del 19 de juliol fins al 4 d’agost hi haurà restriccions de trànsit en diverses zones de la ciutat, així com un reforç del transport públic a la muntanya de Montjuïc. També hi haurà restriccions d’estacionament, tot i que s’han habilitat alguns punts expressament per aparcar-hi els dies de competició.