L'escrit del jutge se suma al que ja havien dit la fiscalia i l'Agència Tributària: que hi ha proves suficients per pensar que Convergència Democràtica es va finançar il·legalment. Calculen que va rebre prop de 5 milions d'euros de la constructora Ferrovial a canvi d'adjudicar-los obres públiques, com ara la Ciutat de la Justícia o la Línia 9 del metro. Els diners, diuen, es feien passar com a donacions per al Palau de la Música. Segons el magistrat, Ferrovial pagava un 4% del cost de l'obra en cocepte de comissió. El 2,5% anava pel partit i l'altre 1,5%, per a Fèlix Millet i Jordi Montull. Entre tots van idear un sistema per no aixecar sospites: els diners els entregaven directament als tresorers de Convergència o bé a través de factures falses o, sinó, fent-los passar per un conveni amb la Fundació Trias Fargas, vinculada a la formació nacionalista. Entre els imputats per aquest frau hi ha, entre d'altres, els directius de la constructora i Daniel Osàcar, fins fa poc, màxim responsable de les finances de Convergència. Millet i Montull també van entregar prop de 70.000 euros a Àngel Colom perquè tanqués el partit per la independència i a Esteve Escuer, membre de Convergència, 13.000 més per finançar una campanya electoral a l'Ametlla del Vallès. Però el capítol més gran de la investigació l'ocupa el desviament de fons del Palau cap al president i la seva mà dreta. En només sis anys van desaparèixer 18 milions d'euros. La majoria, a través de xecs. I aquí és on el jutge denuncia la poca col·laboració d'algunes entitats bancàries per esclarir on van anar a parar els diners. En teoria havien de guardar les dades de cada cobrador, però no se sap perquè, les van esborrar. També critica que la manca de controls per part de l'Orfeo i la Fundació, que no van ser capaços de detectar res. Tot plegat va permetre a Millet, a Montull i a les seves famílies pagar-se obres a casa i viatges a l'altre punta del món. Fins i tot, van arribar a comprar locals prop del Palau per revendre'ls després a un preu molt més alt. Segons el jutge, per tapar tot aquest frau es van començar a confeccionar factures falses a través d'empreses col·laboradores. Per això imputa a Millet, Montull i la seva filla un delicte de falsedat documental. Un cop tancada la investigació, ara cal que les acusacions demanin la pena que creguin oportuna per a cada acusat. Després, només faltarà posar una data per al judici, que dificilment arribarà abans de l'any que ve.

En la interlocutòria feta pública aquest dimarts, el jutge considera acreditat el pagament de comissions de Ferrovial a Convergència Democràtica de Catalunya, unes comissions que suposadament es van cobrar a través del Palau de la Música com si fossin diners destinats a patrocinis que rebien, en realitat, a canvi d’adjudicació d’obra pública. Tot i això, els advocats del Palau de la Música no creuen que CDC sigui responsable de l’espoli de la institució i no demanaran responsabilitats penals al partit. L’acusació particular, a diferència del jutge, només culpa de la desviació de fons Fèlix Millet, Jordi Montull i la seva filla Gemma.

El jutge instructor del cas veu indicis que es van traspassar fins a cinc milions d’euros del Palau de la Música a CDC, a canvi de les adjudicacions d’almenys quatre obres a la constructora Ferrovial, entre les quals hi ha la construcció de l’L9 de metro, la Ciutat de la Justícia, un nou pavelló municipal a Sant Cugat del Vallès i unes obres de revestiment dels marges del riu Ebre. L’escrit de la fiscalia, conegut el mes passat, xifrava en 6,6 milions les comissions pagades per Ferrovial a Convergència a través del Palau.

En la interlocutòria, Josep Maria Pijoan assenyala que per part del Palau va intervenir el que aleshores era president de l’entitat, Fèlix Millet, la seva mà dreta, Jordi Montull, la seva filla, Gemma Montull i la directora general, Rosa Garicano. Pijoan considera que la constructora abonava una comissió del 4% de l’import de l’obra adjudicada, de la qual un 2,5% anava a parar a Convergència Democràtica de Catalunya i la resta, un 1,5%, era per a Millet i Montull. El jutge manté la imputació dels principals acusats, 17 en total, entre els quals hi ha els màxims responsables del Palau, de Ferrovial i els dirigents de CDC encausats.

CDC veu “falses i no provades” les conclusions del jutge

A través d’un comunicat, Convergència Democràtica de Catalunya ha assegurat aquest dimarts que els fets que se li imputen són “falsos i no provats”, després que el jutge hagi tancat la investigació i fet públic que, segons els indicis obtinguts, el partit va obtenir més de 5,1 milions per finançar-se a través de comissions. En l’escrit, han destacat que no comparteixen les conclusions indiciàries del magistrat que, segons la seva opinió, “no  tenen una base sòlida i són una reiteració de l’escrit extraprocessal  fet pel fiscal fa uns dies”. També han aprofitat per reiterar que ni CDC, ni la Fundació CatDem ni cap persona amb relació orgànica en el partit s’han lucrat “mai” del Palau de la Música ni de les institucions que depenen de la institució.