El nou Pla d’usos de Ciutat Vella encara l’aprovació definitiva. Aquest dilluns ha estat debatut a la Comissió d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament, on ha rebut el suport del govern de CiU i del PP i l’oposició frontal dels grups d’esquerra (PSC, ICV-EUiA i ERC+DCat+RCat), que acusen la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, de fer un pla a mida dels desitjos del PP i de voler convertir el districte en un parc temàtic. El Pla passarà ara pel ple de Ciutat Vella, aquest dijous, i el de la ciutat, el 24 de juliol, on s’aprovarà definitivament.

Després de mesos de debat i al·legacions per part dels veïns i de tots els interessats en la regulació de l’obertura d’establiments a Ciutat Vella, el Pla tira endavant amb poques modificacions respecte al projecte inicial. Una de les mesures més controvertides és la que obligarà a agrupar els apartaments turístics en edificis destinats exclusivament a aquest ús, de forma que els turistes no convisquin amb veïns que tenen la residència al mateix edifici. Les associacions de veïns havien demanat que aquesta mesura s’apliqués de forma quasi bé immediata, mentre que l’Associació d’Apartaments Turístics (Apartur) no l’accepta i demanava que es mantingués només en forma de recomanació. Finalment, es manté el termini de sis anys per posar fi a la convivència de pisos turístics i residencials al mateix edifici.

Una altra qüestió que havia motivat força al·legacions és l’opció de fer nous hotels o ampliar-ne els existents. El Pla d’usos aprovat el 2010 pel govern anterior tancava aquesta possibilitat. Ara, es podran obrir hotels en zones perifèriques del districte i també en edificis catalogats amb un nivell de protecció B, sempre que se n’aprovi el pla urbanístic específic per fer-ho.

Alguns canvis que sí s’han introduït al projecte després d’analitzar-hi les al·legacions presentades són: l’eliminació de dues àrees de tractament específic per permetre noves activitats al passeig de Picasso i a la plaça de Vicenç Martorell; la limitació de que no hi hagi més de dos establiments dedicats a la mateixa activitat a menys de 100 metres, que afectarà també els comerços especialitzats com forns, carnisseries i fruiteries, i que l’accés a una activitat complementària musical no podrà fer-se directament des de la via pública (per exemple, el bar musical d’un hotel no podrà tenir entrada des del carrer si no té una llicència independent).