Les 41 instàncies presentades a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà i el centenar de denúncies que ha rebut la síndica de Barcelona han fet moure fitxa a l'Ajuntament. Les més de 7.300 persones que convocades a les proves d'accés a la Guàrdia Urbana hauran de tornar a examinar-se de català i de cultura. En un comunicat, el consistori assegura que "les informacions aparegudes en les darreres hores malmeten la imatge del cos". Reconeixen que hi han trobat "indicis d'anomalies" i que hi ha "dubtes raonables" que les proves transcorreguessin amb normalitat. D'aquesta manera se satisfan les reclamacions de molts aspirants que es van queixar d'irregularitats durant les proves i que exigien la repetició dels exàmens. "Presentar-se i trobar-nos en la situació que ens hem trobat els aspirants a la Guàrdia Urbana ha estat un xoc bastant gran." "En aquest moment estic poc motivat davant d'aquests fets i no m'estic preparant tant." La previsió de l'Ajuntament és que la repetició de l'examen es pugui dur a terme el proper dissabte 27 de juliol. Per sentir les explicacions del consistori caldrà esperar a la setmana vinent, quan està previst que el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, informi dels fets i justifiqui aquesta decisió.

Pel govern municipal, les queixes reiterades de les darreres hores estan malmetent la imatge i prestigi de la Guàrdia Urbana i també del procés selectiu. Per això, s’ha optat per repetir l’examen, una mesura amb què es vol garantir el rigor i transparència en les proves.

El consistori manté que els exàmens, que es van realitzar el 6 de juliol, es van fer amb normalitat i sense que es registressin incidències. Al final de la jornada, afirmen, només se’n van registrar una vintena. Tot i això, l’Ajuntament apunta en un comunicat que “hi ha indicis d’anomalies o s’han generat dubtes raonables” i que per això, a instàncies de l’alcalde, Xavier Trias, les proves es tornaran a fer. En el mateix comunicat, el govern municipal “demana disculpes a tots aquells aspirants, la gran majoria dels quals van realitzar les proves correctament i sense dur a terme cap irregularitat”.

Els exercicis que es repetiran són els tres primers del procés selectiu de les 113 places de la Guàrdia Urbana, un procés al qual es van presentar 5.463 persones de les 7.344 convocades. Les proves es van fer al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Segons l’Ajuntament, un total de 200 supervisors van controlar el desenvolupament de les proves a les 68 aules en què es van fer.

La notícia s’ha conegut el mateix dia que desenes d’aspirants han presentat queixes a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament. Segons el mateix consistori, durant el matí han registrat 41 instàncies per incidents i anomalies com, per exemple, l’ús de telèfons mòbils.

L’Ajuntament té prevista la compareixença del primer tinent d’alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, en la propera Comissió de Presidència i Règim Interior per informar dels fets.