Els presidents del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la Generalitat, Pere Aragonès, han coincidit a qualificar la trobada d’aquest dijous al Palau de la Generalitat com a cordial i positiva. De fet, han tancat cinc pactes.

Entre aquests acords hi ha reunir la taula de diàleg durant el primer trimestre del 2024; aprovar una llei orgànica de garantia del plurilingüisme pel dret de la ciutadania a dirigir-se en català a l’Administració General de l’Estat, i impulsar i finançar el projecte per a la instal·lació a Catalunya d’un centre tecnològic de producció de xips (Innofab). Els altres dos punts tenen a veure amb traspassos: la gestió de l’ingrés mínim vital i una reunió tècnica a principis del 2024 per avançar en l’acord i calendari del traspàs de Rodalies.

Aragonès prioritza la sobirania fiscal

Aragonès considera que els cinc punts són “bons acords” per a la societat catalana i ha destacat que s’ha iniciat una “nova fase” entre els dos governs després de l’amnistia. Ara, una de les prioritats és la reforma del finançament perquè Catalunya en tingui un de “singular” i que s’adeqüi al que genera la ciutadania. Això serà “objecte de debat” a la taula de diàleg.

D’altra banda, el president català manté l’aposta pel referèndum i ha traslladat a Sánchez que els materials de l’Acord de Claredat són una “bona base” per abordar les bases i condicions durant aquesta legislatura espanyola per fer-lo possible.

Sánchez rebutja el referèndum però s’obre a negociar el finançament

La intenció d’Aragonès, però, ha topat amb la negativa del president de l’executiu espanyol. “No està previst en la Constitució”, ha apuntat Pedro Sánchez. Aragonès, per la seva banda, ha afirmat que entén aquest rebuig al referèndum com “un pronunciament de màxims” i que espera que canviï d’opinió com en el cas de la reforma del Codi penal i la mateixa amnistia: “Veurem els avenços que hi pugui haver”, ha assenyalat Aragonès.

A canvi, Pedro Sánchez aposta per un acord per “reforçar l’autogovern i el finançament”. La prioritat, ha dit, és “arribar a acords que, per sobre de tot, millorin la vida dels ciutadans” perquè “ens enfrontem a enormes desafiaments” com la sequera a Catalunya. I per això, defensa que la cooperació i el diàleg entre institucions són “imprescindibles”. Ha posat com a exemples els cinc acords assolits amb Aragonès.