rambla Prim Besòs

El govern municipal nega haver aturat el programa de regeneració urbana al barri del Besòs, on hi ha edificis amb problemes estructurals i d’aïllament. “Hem donat continuïtat al programa i no hem aturat res”, ha afirmat aquest dijous la tinenta d’alcaldia Laia Bonet. Ho ha fet en una Comissió d’Urbanisme extraordinària que van demanar TriasxBCN, BComú i ERC per denunciar retards en la rehabilitació.

En el debat, el PSC i els comuns, que van compartir govern, s’han llançat retrets sobre qui té la responsabilitat que la regeneració urbana al barri no vagi més de pressa. “Cal donar un missatge de seguretat perquè el programa sembla que ha entrat en una fase d’aturada“, ha denunciat Janet Sanz (BComú). Laia Bonet (PSC) ha replicat que qui va liderar aquest programa fins fa sis mesos ara en qüestioni la velocitat.

La tinenta d’alcaldia ha recriminat a TriasxBCN i ERC la foto conjunta amb els comuns per posar pressió al PSC. Bonet ha acusat Janet Sanz de “desendreçar competències” en matèria de rehabilitació en el mandat anterior i de retards a l’hora de reforçar els equips tècnics. La portaveu dels comuns ha replicat que està “orgullosa del treball fet” i s’ha preguntat si Bonet ho està de la feina feta aquests primers sis mesos.

Consens i urgència en l’actuació

Des de TriasxBCN, Damià Calvet ha reclamat intervenir als barris del Besòs perquè “l’ascensor social requereix la millora física del barri”. Jordi Coronas (ERC) ha demanat que els recursos arribin al barri i ha exigit un acord polític per beneficiar els veïns i fugir de la picabaralla. El popular Víctor Martí ha insistit a recuperar el consens als barris del Besòs i Gonzalo de Oro (Vox) ha demanat anar per feina.

La comissió ha aprovat per unanimitat una proposta que, entre altres qüestions, reclama convocar taules de seguiment als sis barris on s’aplica la regeneració urbana i un protocol de comunicació veïnal. El govern municipal ha recordat que la inversió global del programa puja als 51 M €, dels quals 16 corresponen als fons europeus. La intenció és rehabilitar 1.321 habitatges als sis àmbits fins al 2026.