Pere Macias

(Agències/Redacció) El govern català ha fixat Pere Macias, l’actual coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030 perquè lideri el traspàs de Rodalies que van pactar el PSOE i ERC. Ara tindrà l’encàrrec de dirigir les negociacions de la Generalitat per fer efectiu el traspàs, que encara no té establert un calendari de terminis d’execució.

Aragonès ho anunciarà aquest dijous a la tarda

L’anunci el farà aquesta tarda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la reunió extraordinària del Consell Executiu en què es donarà llum verda al nomenament. Macias, exdirigent de CIU, va ser conseller de Medi Ambient i Territori, i té una àmplia experiència en el sector de les infraestructures. Ada Colau també el va fitxar com a director d’estratègia per unir els tramvies de Barcelona el 2016.

Què diu l’acord del traspàs?

L’acord entre PSOE i ERC preveu “culminar i ampliar el traspàs integral […] al llarg d’aquesta legislatura”.
Entre les principals tasques que ha de dur a terme Macias hi ha la de constituir una empresa mercantil sota el nom Rodalies Catalunya, que assumeixi els recursos materials i humans de Renfe a Catalunya.

També s’haurà de forma el Consell d’Administració, que estarà format a parts iguals per representants de l’Administració General de l’Estat i de la Generalitat. El president, proposat per la Generalitat, tindrà un “vot de qualitat” per decantar les votacions, si bé les decisions “estratègiques” necessitaran d’una majoria qualificada del Consell.

L’acord també fixa altres punts com el traspàs “almenys” de l’R1 (la que passa pel Maresme), de l’R2 Sud (Sant Vicenç de Calders – Barcelona) i de l’R3 (el Papiol – l’Hospitalet de Llobregat -Vic-Puigcerdà), i també del dèficit tarifari, equivalent a 335 milions per a l’any 2022.

Vaga contra el traspàs

Precisament aquest divendres hi haurà la primera jornada de vaga contra el traspàs de competències de la xarxa de Rodalies. Renfe cancel·larà uns 400 trens a Catalunya per l’aturada dels dies de novembre i de desembre del 2023. Els serveis mínims decretats pel Govern espanyol fixen una freqüència de pas del 66 % en les hores punta i del 33 % la resta del servei els cinc dies de vaga: el 24 i 30 de novembre i l’1, 4 i 5 de desembre, coincidint amb l’inici del pont de la Puríssima.