El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha comparegut aquest divendres al vespre en plena crisi de govern després de la consulta de Junts en què la militància ha avalat sortir de l’executiu. El cap del govern ha assegurat que el partit buscarà “aliances per fer avançar el país”, després de la ruptura del govern. Si bé Aragonès ha dit “respectar” la decisió de Junts d’abandonar el govern, ha volgut deixar clar que “no la comparteixo”. El president ha donat a entendre que no convocarà eleccions a Catalunya: “A la ciutadania no se la serveix abandonant responsabilitats. Per això, continuarem governant“, ha dit amb contundència.

“Avui també és necessari saber refer confiances i tenir l’habilitat de treballar en positiu, amb la mirada llarga”, ha afegit Aragonès, després de les contundents paraules de Junts. Considera que “tothom ha d’estar a l’altura i ha de contribuir a l’estabilitat de les institucions” en un moment, ha dit, de gran dificultat per a la ciutadania.

Reunió d’Aragonès al Palau de la Generalitat

Tan bon punt s’han conegut els resultats de la consulta de Junts, Aragonès s’ha reunit amb el seu equip de confiança al Palau de la Generalitat per analitzar la decisió del seu soci de govern de trencar l’executiu de coalició independentista.

De fet, minuts després de la comunicació dels resultats, l’executiu català ha assegurat que no farà cap valoració pública, en espera de la resposta de Junts als resultats de la consulta.

Els nous consellers, aviat

“Els propers dies renovaré el Consell Executiu amb la incorporació de nous consellers. Seran persones compromeses amb el país i la seva gent disposades a fer un pas endavant”, ha dit Pere Aragonès sobre els nous consellers que formaran part del govern de la Generalitat de Catalunya.

21:19
   

Fi de la compareixença de Pere Aragonès

Aquí pots recuperar les declaracions de Pere Aragonès, minut a minut, així com el discurs sencer del president de la Generalitat de Catalunya abans del torn de preguntes. Gràcies per seguir-nos!

21:09
   
 
21:08
   

“Cal saber refer confiances”

“Avui també és necessari saber refer confiances i tenir l’habilitat de treballar en positiu, amb la mirada llarga”, ha dit Aragonès, abans del torn de preguntes dels mitjans de comunicació.

21:07
   

Aragonès renovarà el Consell Executiu “els propers dies”

“Els propers dies renovaré el Consell Executiu amb la incorporació de nous consellers i conselleres. Seran persones compromeses amb el país i la seva gent disposades a fer un pas endavant”.

21:06
   

“Es tracta que guanyi el país”

“Es tracta que qui guanyi sigui el país. Aquesta és la meva responsabilitat i la de totes les institucions de Catalunya. És el meu objectiu com a president.”

21:05
   

“Continuarem governant”

Buscarem aliances per fer avançar el país. […] Buscarem la via dels grans consensos on tots i totes ens hi trobem. Tothom ha d’estar a l’alçada i ha de contribuir a l’estabilitat de les institucions en un moment de gran dificultat per a la ciutadania.”

21:03
   

Primeres paraules d’Aragonès

“Junts m’ha comunicat la decisió d’abandonar el govern de la Generalitat. Una decisió que respecto, però que no comparteixo”. El president de la Generalitat assegura que comença “una nova etapa”.

21:03
   

Compareix Pere Aragonès

A les 21.03 h.

20:44
   

Puigneró acusa Aragonès de no ver un “govern independentista”

L’exvicepresident Jordi Puigneró ha acusat el president Pere Aragonès de no voler “un govern independentista” a Catalunya. Poc després que s’hagi sabut que la militància de Junts s’ha decantat per sortir de l’executiu, un dels protagonistes més destacats de la crisi ha afirmat a Twitter: “Quan et diuen que no compliran els acords que van signar que van fer president Aragonès i tot seguit cessen el vicepresident, és la constatació que no volen un govern independentista“. I ha afegit: “Així ho han entès els militants de Junts. Més clar l’aigua”. 

20:43
   

Quins consellers abandonen el govern?

Els consellers de Junts ja estan fent arribar a Aragonès la renúncia al seu càrrec. Aquests són:

  • Jaume Giró Ribas, conseller d’Economia i Hisenda
  • Victòria Alsina Burgués, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert
  • Gemma Geis Carreras, consellera de Recerca i Universitats
  • Josep Maria Argimon, conseller de Salut
  • Violant Cervera Gòdia, consellera de Drets Socials
  • Lourdes Ciuró Buldó, consellera de Justícia
20:41
   

Compareixença de Pere Aragonès, a les 21 h 

Després de la compareixença de Junts per Catalunya per valorar els resultats de la consulta i la marxa del govern, està previst que el president Pere Aragonès comparegui des del Palau de la Generalitat. El seu discurs està previst per a partir de les 21 h. El podràs seguir en directe en aquesta mateixa pàgina.