consell executiu Generalitat
Foto: ACN

(ACN/EFE) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat una reunió extraordinària del Consell Executiu per a aquest dimecres a les 17 h, per abordar la crisi en el si de la coalició de govern. La trobada s’ha convocat després que Junts per Catalunya hagi amenaçat amb demanar-li que se sotmeti a una qüestió de confiança. El mateix president; el vicepresident, Jordi Puigneró; i la consellera Laura Vilagrà han mantingut diverses reunions al llarg d’aquest dimecres al matí, després de suspendre les seves agendes públiques respectives.

La reunió extraordinària del Consell Executiu serà a porta tancada, sense opció que els gràfics en prenguin imatges, com sí que és habitual. No s’ha decidit encara si després de la reunió hi haurà alguna compareixença davant els mitjans de comunicació.

L’anunci d’una qüestió de confiança de Junts precipita la crisi

La crisi a la coalició de govern s’ha precipitat després que aquest dimarts a la nit el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, avisés per sorpresa Aragonès que el seu partit demanarà una qüestió de confiança si el president no dona “garanties” de compliment de tres punts de l’acord de govern que Junts considera fonamentals.

El fet que el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, màxim representant de Junts per Catalunya en l’executiu, sabés el que anava a dir Batet i no advertís Aragonès amb antelació, segons les fonts consultades, ha generat malestar en les files republicanes, que ho consideren un acte de deslleialtat al president.

Des de Presidència, a més, consideren que Aragonès ja havia respost favorablement a les tres peticions que planteja Junts com a condició per debatre sobre la seva continuïtat al Govern. A més, a Palau troben fonamental el respecte institucional, i que el Govern estigui al 100% per abordar la situació econòmica i social, i per resoldre el conflicte polític. Així mateix, des de Presidència subratllen que els que han parlat d’ultimàtums o “amenacen” amb qüestions de confiança son els que han de donar resposta i decidir-se.