Lucía Martín González pren el relleu a Laia Ortiz com a regidora de Sant Andreu. Martín, de 40 anys, és enginyera química de formació i el 2009 va formar part del grup impulsor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, on va conèixer l’alcaldessa Ada Colau. Entre el gener del 2016 i el maig del 2019, Lucía Martín va ser diputada per Barcelona al Congrés dels Diputats en la coalició En Comú Podem i en l’actualitat és també regidora d’habitatge a l’Ajuntament de Barcelona.

Del Congrés dels Diputats a la política municipal

Martín té estudis de doctorat en ciències ambientals i ha treballat en la inspecció de plantes de tractament de residus i estudiant processos biològics per eliminar contaminants del medi ambient. Des del 2016, però, es dedica a la política i a fa només sis mesos que va iniciar l’aventura en matèria de política municipal com a regidora d’Habitatge i com a regidora de Sant Andreu. Actualment, Lucía Martín és veïna de Ciutat Vella i fa sis mesos que ha començat a descobrir el territori del que serà regidora el propers quatre anys. “Sant Andreu és un districte molt diferent a Ciutat Vella. Queda allunyat del centre però estic encantada. És molt divers, té barris molt diferents entre si i té un teixit comunitari molt ric, molt divers i molt organitzat. M’ha sorprès”, afirma Martín.

Més habitatge públic i social els propers anys

Martín és conscient que precisament la riquesa del territori es converteix en un gran repte en àmbit polític. “Sant Andreu té zones grans en procés de transformació on cal canviar moltes coses. Aquest mandat m’he proposat desencallar el projecte de Casernes de Sant Andreu. S’han de tirar endavant els equipaments i els habitatges socials que falten. També cal insistir al Ministeri amb el tema de les obres de l’AVE. Com a Ajuntament ja hem començat a fer algunes actuacions però cal reactivar el projecte“. I afegeix “un altre gran espai que cal reactivar és el projecte de Trinitat Nord. Cal desmantellar la presó per dignificar aquest territori. També tirar endavant els dos edificis d’habitatges que han de servir per reallotjar a tots els veïns que viuen en aquella zona en unes condicions lamentables. De fet, ja hem començat a redactar amb els veïns els projectes dels habitatges nous”.

Continuïtat al Pla de barris

La regidora de Sant Andreu també ha anunciat que l’Ajuntament té la intenció de repetir el Pla de barris aquest mandat, del qual se’n beneficiaran els tres barris de la franja del Besòs del districte, que són: el Bon Pastor, la Trinitat Vella i Baró de Viver. “Va ser una de les grans apostes del mandat anterior i el repetirem perquè va ser tot un èxit. Per exemple, al Bon Pastor la creació de l’institut escola El Til·ler ha servit com a eix vertebrador per canviar el barri”, conclou la regidora. Altres reptes que té a l’agenda Martín els propers anys són la pacificació de la Meridiana fins a la rambla de Fabra i Puig i treballar amb totes les administracions la manera de pal·liar el dèficit de places educatives al districte.