L’Ajuntament ha obert una trentena d’expedients sancionadors a botigues de “souvenirs” de l’entorn del Parc Güell i la Casa Vicens, al districte de Gràcia. Segons ha explicat el consistori a través d’un comunicat —ja que ha suspès la roda de premsa arran del període electoral—, les sancions a les quals s’enfronten aquests establiments oscil·len entre els 500 i els 6.000 euros.

La normativa que regula les botigues de records, que es va modificar el setembre de l’any passat, diferencia dos tipus de comerços que venen “souvenirs”. Si hi destinen més d’un 20 % de la superfície han de tenir obligatòriament una llicència per vendre’ls. En canvi, si el percentatge és d’un 20 % o menys, poden vendre’ls sense necessitat de tenir aquesta llicència. En aquest cas, però, la norma diu que han d’estar tots agrupats en un espai retolat i no poden ser visibles des de la via pública.

Segons ha explicat l’Ajuntament, els expedients sancionadors s’han obert després d’una segona inspecció feta pels tècnics municipals a les botigues de la zona. En la primera inspecció es va informar els comerciants de les rectificacions que havien de fer; només dos van corregir les deficiències detectades.