parc guell interior

El govern municipal de BComú i el PSC ha suspès una roda de premsa que havia de celebrar al Parc Güell per la coincidència amb el període electoral dels  comicis generals del 10-N. En l’acte programat per a aquest dimecres, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, havia d’explicar els 30 expedients sancionadors oberts a botigues de l’entorn del parc per “irregularitats en la venda de records”.

Ara bé, hores abans el Grup Municipal de JxC havia denunciat la convocatòria a la Junta Electoral de Barcelona perquè, a parer seu, “contravé la normativa de règim electoral”, ja que no permet fer presentacions, balanços o inauguracions des del moment en què es convoquen uns comicis fins al dia de les eleccions. Per això, en l’escrit JxC ha sol·licitat a la junta que “procedeixi a la suspensió de l’acte anunciat”.

Suspès pel “principi de prudència”

Davant de la denúncia, la Junta Electoral de Barcelona ha enviat un requeriment a l’Ajuntament perquè hi presenti les seves al·legacions, abans de prendre una decisió sobre la prohibició —o no— de l’acte. Fonts municipals han explicat a betevé que en cap cas no s’ha produït la prohibició, però que han decidit suspendre la roda de premsa per un “principi de prudència”, a primera hora del matí.

Tot i aquesta suspensió, el govern municipal sí que ha difós les dades relatives als 30 expedients sancionadors oberts a les botigues de records perquè es tracta d’“informació administrativa d’interès públic”, cosa que sí que es pot explicar en període electoral. Les mateixes fonts han recordat que després de presentar les al·legacions, la Junta Electoral de Barcelona “no s’ha pronunciat” i, per tant, “l’acte amb mitjans es podia haver fet”.

Segon acte suspès al Parc Güell

La suspensió d’actes programats en període electoral és habitual. De fet, durant les últimes eleccions generals, a l’abril del 2019, el govern d’Ada Colau ja va haver d’anul·lar un altre acte, també al Parc Güell. En aquella ocasió sí que es va produir una prohibició per part de la Junta Electoral, ja que el govern municipal volia presentar un pla de millores per al parc.

Fonts dels partits amb representació a l’Ajuntament consultades per betevé expliquen que gairebé en totes les cites electorals es produeixen suspensions i anul·lacions d’actes previstos. Les mateixes fonts recorden que la Junta Electoral no actua d’ofici en aquestes qüestions, sinó que els partits de l’oposició són els encarregats d’impugnar una convocatòria perquè la Junta dictamini si es pot fer o no.