El Pla de barris preveu activar el polígon industrial del Bon Pastor. A través de la reurbanització, la il·luminació i la neteja de l'entorn, es vol atreure empreses, sobretot les vinculades amb la innovació l'economia social. PAQUITA DELGADO, presidenta de l'AV Bon Pastor "Crea una demanda de puestos de trabajo porque es traer empresas nuevas. Sabemos que son empresas no contaminantes o nuevas tecnologías." Pel que fa a l'educació, es transformarà l'Escola Bernat de Boïl en un institut escola. Mentre que l'Institut Cristòfol Colom es convertirà en la primera escola de la ciutat que oferirà una formació professional per a alumnes que han deixat d'estudiar l'ESO. PAQUITA DELGADO, presidenta de l'AV Bon Pastor "Se le da ciclos de enseñanza normal pero también a la vez tienen ciclos formativos para empezar a trabajar y tal." Facilitar la rehabilitació dels habitatges i la millora de l'accessibilitat als edificis és una altra de les propostes del Pla de barris. Es calcula que uns 9.000 pisos no tenen ascensor. PAQUITA DELGADO, presidenta de l'AV Bon Pastor "Mayormente todo lo que hay son edificios de los años 60-70. No había ascensores. A parte, lo que son fachadas está fatal." Està previst que dimarts hi hagi la primera sessió participativa entre tècnics, entitats i veïns per definir el full de ruta del Pla de barris. L'objectiu és iniciar les accions concretes aquest any.

El Pla de barris servirà per millorar els problemes derivats de la concentració en una mateixa zona de veïns amb nivells de renda baixos, dels dèficits urbanístics de la zona o de l’habitatge de qualitat baixa. Actualment, el Bon Pastor té uns 13.000 habitants, dels quals gairebé un miler estan aturats. I Baró de Viver té 2.500 habitants amb unes 170 persones en situació d’atur. Per a aquests barris, l’Ajuntament ha presentat un projecte d’actuació basat en tres àmbits:

Fàbrica. És el projecte que té l’objectiu d’activar els polígons industrials i millorar l’entorn. La idea és reurbanitzar, il·luminar i netejar les zones industrials amb l’objectiu de fer-les més atractives. D’aquesta manera s’hi podrien establir empreses noves. La voluntat és atraure activitats vinculades a la innovació i donar cabuda a iniciatives industrials vinculades amb l’economia social. També a cooperatives que fomentin activitats relacionades amb l’economia circular i verda.

Barri és escola. És un projecte d’educació integral que té l’objectiu de millorar els centres educatius públics del barri. L’Escola Bernat de Boïl es transformarà en un institut escola i incorporà els quatre cursos de l’ESO al centre. D’altra banda, l’Institut Cristòfol Colom es convertirà en la primera “escola de la segona oportunitat” de la ciutat. El centre oferirà cicles formatius per a alumnes que han deixat d’estudiar durant l’ESO i combinarà la formació amb les pràctiques en empresa. L’objectiu serà oferir una formació professionalitzadora aprofitant la vinculació del barri amb el polígon industrial.

Mou-te. Aquest projecte servirà per reforçar la connectivitat i la mobilitat amb els barris veïns, amb la ciutat i amb el riu.

Ja s’ha creat una taula de treball formada per tècnics, veïns i agents del Pla de barris. A partir de la setmana que ve aquesta taula de treball començarà a elaborar el pla de treball amb l’objectiu d’iniciar els projectes aquest any.