79 famílies del districte de Sant Andreu tenen la intenció de presentar una queixa al Síndic de Greuges a principis de la propera setmana per denunciar que no hi ha prou places als instituts públics a què estan adscrits i que han posat com a primera opció. Un cop acabada l’educació primària, han preinscrit els seus fills al primer curs de l’ESO i, després d’un sorteig de desempat i que s’hagin publicat les llistes ordenades d’alumnes amb els barems definitius, alerten que hi haurà joves que es quedaran sense lloc.

En el document escrit de la queixa, les famílies denuncien que és una “situació de greuge comparatiu i de desigualtat” i en aquest sentit, remarquen que “no serveix de gaire tenir un centre adscrit sinó hi ha garantia de continuïtat”. Per això, demanen al Síndic de Greuges que faci un “seguiment directe” de l’adjudicació de places finals i es revisi el procés de preinscripció que consideren “incoherent i injust”. Demanen una solució, tot i que reconeixen que no pot comportar massificació a les aules.

Paral·lelament, s’han posat en contacte amb el Consorci d’Educació de Barcelona, a qui responsabilitzen de la situació. Segons han explicat les famílies a betevé, l’Administració els demana temps fins al proper 28 de maig. Aquest dia preveuen respondre a la seva petició i reubicar els alumnes en altres centres. 

Famílies Sant Andreu

Se senten “enganyats”

Les famílies expliquen que des de les administracions s’aposta per un model continuista, entre les escoles i els instituts amb diferents propostes durant el curs acadèmic.  De fet, durant els darrers mesos els alumnes de 6è de primària han fet excursions per visitar els dos instituts entre els quals han d’escollir. “Tot això que sempre estan reivindicant ara ens trobem en la situació que la nostra filla no en forma part”, diu Rosa Maria Funés, mare d’una alumna afectada.

Falta de places, també a P3

Un any més, famílies que han volgut inscriure els fills a P3 en una escola pública s’han tornat a quedar sense plaça. En aquest cas, la situació és reiterada any rere any i, per això, fins i tot, s’han constituït en plataforma. La FaPaC s’ha pronunciat en el conflicte i considera que l’Administració té un problema que ha de solucionar posant, per exemple, mòduls addicionals de manera temporal.