La campanya electoral de les eleccions generals està marcada aquest dijous per la ressaca del debat a tres organitzat per Radio Televisió Espanyola en què van participar el candidat socialista, Pedro Sánchez, la cap de llista de Sumar, Yolanda Díaz, i el líder de Vox, Santiago Abascal. El debat va estar marcat per l’absència del popular Alberto Núñez Feijóo, que ha estat el blanc d’algunes crítiques per no participar-hi.

Roger Montañola (PDeCAT): “Què tenen a amagar?”

Un dels candidats més crítics amb Feijóo ha estat el cap de llista del PDeCAT – Espai CiU a Barcelona, Roger Montañola, que li ha retret que no hagi donat la cara a la televisió pública: “Qui ens vota, qui ens paga és la ciutadania i qui ens fiscalitza i ens fa les preguntes són els periodistes, si algú falta a això estan faltant a la veritat de la política. Què tenen a amagar? Quina por tenen?“.

Feijóo justifica la seva absència al debat

Feijóo ha dit que el debat no va aportar res de nou i ha tornat a argumentar per què no va participar en el debat de RTVE. El líder popular considera que no era “raonable” que Pedro Sánchez i Yolanda Díaz “debatessin entre si sense que hi fossin la resta de socis de la coalició parlamentària”, en referència sobretot a ERC i Bildu. El cap de llista del PP a Madrid ha posat en relleu que se’l cités en nombroses ocasions malgrat no ser al plató. “Crec que he estat la persona més citada, la qual cosa acredita la sensació d’estar veient tres partits polítics l’objectiu dels quals no és guanyar les eleccions sinó que qui les guanyi no pugui governar”, ha afirmat.

Aragonès aposta pel traspàs de Rodalies i un nou finançament

Esquerra Republicana ha posat damunt la taula algunes de les condicions per investir Pedro Sánchez. Pere Aragonès assegura que obligarà el PSOE a legislar a favor de Catalunya. Aragonès assegura que exigirà que l’executiu central mantingui la negociació política, que hi hagi un nou sistema de finançament que elimini el dèficit fiscal i que es traspassi el servei de Rodalies. “Acabar amb el dèficit fiscal, defensar Catalunya vol dir, quan estem parlant de preu, condicions i propostes per parar el PP, és acabar i que es culmini el traspàs de Rodalies al nostre país, que arriba tard i malament. I evidentment acabar aquest procés de negociació, que ha obert una nova etapa d’esperança”, ha dit Aragonès.

Junts critica ERC per fer “autonomisme”

Sobre Esquerra Republicana de Catalunya n’ha parlat la cap de llista de Junts per Barcelona, Míriam Nogueras. Segons Nogueras els republicans continuen fent autonomisme i han de canviar de xip i enfrontar-se al govern central: “Necessitem passar d’una ERC forta que no ha servit per avançar gens a una Catalunya forta que es planti cap a aquesta Espanya”.

La CUP culpa l’Estat de la mort de 300 migrants

En un acte a Sants, la CUP ha culpat l’executiu espanyol de ser el responsable de la mort de 300 migrants a l’estret de Gibraltar només el darrer mes. Segons la cap de llista del partit per Girona, Mireia Vehí, “no són morts, són assassinats. Perquè en els dos casos més flagrants, resulta que els serveis de rescat espanyols sabien on era la gent i els van deixar morir. Són assassinats del govern de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz”.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?