debat tve eleccions generals 2023

(ACN)  La violència masclista i les lleis feministes i LGTBI han protagonitzat l’enfrontament entre els candidats del PSOE, Pedro Sánchez, i la de Sumar, Yolanda Díaz, amb el de Vox, Santiago Abascal, en el debat de RTVE per les eleccions generals 2023. En el bloc sobre polítiques socials, Sánchez ha acusat Abascal de negar la violència contra les dones i de posicionar-se amb els masclistes, i Díaz ha demanat al candidat d’extrema dreta respecte per les dones i que deixi de “jugar electoralment” amb elles. Al seu torn, Abascal ha acusat el PSOE i Sumar d’haver aprovat lleis basades en ideologia de gènere, com la llei trans, del “només sí és sí” i contra la violència masclista. Sobre la llei del “només sí és sí”, el líder de Vox ha dit que ha fet sortir “monstres” al carrer.

En el segon bloc del debat, Sánchez ha defensat que la llei del “només sí és sí” és una bona llei, perquè fa front a un dels principals problemes per a les dones que són les agressions sexuals. “Nosaltres sempre defensem les dones i algunes vegades cometem errors, però vostès sempre defensen els masclistes. L’únic partit que s’ha exclòs del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere és Vox”, ha remarcat.

Davant les referències d’Abascal a la llei del “només sí és sí” i la llei trans, Díaz ha demanat al candidat de la formació d’extrema dreta que “deixi de riure de les dones”. “Les dones no ho permetrem i tornarem a defensar els nostres drets”, ha remarcat.

En la seva intervenció, Abascal ha defensat que la llei del “només sí és sí” ha posat en perill les dones i ha considerat que Sánchez està “inhabilitat” a causa d’aquesta norma. “Assumiran alguna responsabilitat per l’aprovació d’una llei que ha portat més violència masclista al carrer?”, ha dit el candidat de Vox, que ha considerat que el feminisme és una ideologia perniciosa i que la llei trans confon els adolescents i els condemna a mutilacions i tractaments farmacològics irreversibles.

Xoc dialèctic entre Sánchez i Díaz per l’habitatge

El primer xoc entre Sánchez i Díaz ha arribat quan s’ha tractat la política d’habitatge. Sánchez ha promès fer de l’habitatge la gran causa nacional la pròxima legislatura davant una realitat “dura”. El candidat del POSE ha reivindicat la llei d’habitatge i Díaz li ha replicat que aquesta llei ha arribat tard i molt retallada.

Sobre les polítiques socials, Díaz també ha defensat la necessitat de tirar endavant una fiscalitat justa a l’Estat amb una gran reforma fiscal. La candidata de Sumar també ha reivindicat la gestió del govern de coalició de la crisi. “Hem demostrat que si salvem les empreses i els treballadors l’economia va millor”, ha remarcat, tot subratllant que Vox i el PP volen privatitzar la sanitat, mentre que Sumar defensa afegir-hi nous serveis.

Finalment, Abascal ha retret als líders del PSOE i Sumar que hagin parlat com si no haguessin governat i els ha acusat d’haver “destrossat” les condicions de vida dels treballadors.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?