Falten pocs dies per a les eleccions municipals del 28-M i les enquestes vaticinen una cursa molt ajustada a l’alcaldia de Barcelona. Els darrers sondejos dibuixen un panorama en què tres candidats, el socialista Jaume Collboni, la candidata de BComú Ada Colau i Xavier Trias, de TriasxBCN, es disputen una victòria molt ajustada. I com valoren aquests pronòstics els caps de llista? Les opinions són tan diverses com els resultats de les enquestes per a les diferents formacions. T’expliquem què diu cada candidat sobre les enquestes.

Collboni es veu guanyador i Colau posa el focus en els indecisos

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona ja es veu guanyador de la cursa electoral. Jaume Collboni està convençut que “hi ha ganes de canvi a Barcelona” i ha assegurat que “els sondejos confirmen el que ja ens diu la gent al carrer: El PSC guanyarà aquestes eleccions“.

La cap de llista de BComú, Ada Colau, que aspira a revalidar el càrrec com a alcaldessa, afirma que l’única certesa és que els resultats estan molt ajustats. Per això fa una crida als comuns a “intensificar l’explicació als indecisos sobre què està en joc el dia 28-M” perquè el seu vot serà decisiu.

Ernest Maragall i Xavier Trias no s’acaben de creure totes les enquestes

L’exalcalde Xavier Trias subratlla que segons qui impulsa l’enquesta “els resultats van cap a un cantó o cap a un altre”. Per aquest motiu assegura en un to distès que creu els sondejos que li són favorables: “Les que m’agraden són les que mostren que guanyaré, i no justet, sinó còmodament”.

Pel que fa al republicà Ernest Maragall, també subratlla que els resultats varien en funció de qui fa l’estudi i en qüestiona la validesa d’algunes. El candidat assegura que està “absolutament a favor de fer bé la feina de conèixer l’opinió pública” però dubta d’alguns d’aquests pronòstics. “Això forma part de la batalla, del joc”, apunta, i destaca que és “difícil distingir entre l’enquesta solvent i la interessada”.

El PP, satisfet amb els pronòstics

Quant a l’alcaldable dels populars, Daniel Sirera, està satisfet amb els tres o quatre regidors que li adjudiquen els sondejos. “Nosaltres aspirem a això, a créixer i doblar els resultats”, remarca. El líder del PP recorda que quan va començar la cursa per Barcelona les enquestes li donaven només dos edils i ara, diu, “serem decisius en la formació del govern”.

Grau denuncia que els sondejos “estan teledirigits”

Una de les veus més crítiques és la de la candidata de la formació Taronja, Anna Grau, que també remarca que els resultats varien força, sobretot “en funció de qui la paga”. Segons els darrers sondejos, Ciutadans es quedaria sense representació al consistori, però Grau denuncia que aquestes anàlisis no només són deficitàries en el plantejament, sinó que directament “estan teledirigits“.

Parera: “La notícia serà que Valents donarà la sorpresa”

Per acabar, la candidata de Valents es mostra optimista i no dona credibilitat als pronòstics de les enquestes dels mitjans, que també la deixen sense representació a l’Ajuntament. “Les que no estan pagades per un partit o un mitjà ens atorguen dos o tres regidors”, afirma Eva Parera. Per això, està “convençudíssima” que la nit electoral “Valents donarà la sorpresa”.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?