Els candidats per Barcelona a les eleccions municipals del 2019 han valorat positivament el debat de debat de betevé i la FAVB d’aquest diumenge, el primer de la campanya.

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha dit que el debat va ser un “tots contra Colau”, però que va poder rebatre “algunes mentides” sobre la seva gestió. Colau ha criticat que alguns candidats diguessin amb qui no volen pactar però no amb qui volen pactar. En aquest sentit, ha criticat que Jaume Collboni es posés “nerviós” quan li va dir que es vol entendre amb Manuel Valls, i considera que Ernest Maragall no va descartar replicar a Barcelona el pacte amb JxC a la Generalitat.

Conclusions diferents

La número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, també n’ha fet una valoració positiva. “Vull agrair el format del debat” ha dit “perquè va donar l'”oportunitat d’entrar en mesures i continguts”. Considera que “va quedar clar que cal un canvi” a Barcelona i “que ha de servir per posar les bases de com ha de ser la ciutat del futur”.

Des d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, ha lamentat que la candidata de JxC l’ataqués en diverses ocasions en el que ha qualificat de “desqualificacions i agressivitat gratuïta i sense cap mena de base”. Una actitud que, ha dit el candidat a l’alcaldia, és contraproduent per als interessos de la formació. Segons el republicà, les intervencions al debat “van posar de manifest que hi ha dos projectes: l’esgotat de Colau” i el dels republicans. 

Al candidat de Barcelona pel CanviCiutadans, Manuel Valls, el va sorprendre que es parlés molt de l’eix esquerra-dreta. Ha lamentat que els candidats “vinguessin amb la seva etiqueta per criticar l’altre”. I diu que n’ha tret dues conclusions: la “gestió desastrosa amb moltes complicitats” a Barcelona en els últims quatre anys i que Ernest Maragall “no pot ser alcalde” perquè farà de la ciutat “la palanca de la república”.

La candidata de la CUP, Anna Saliente, ha dit que durant el debat es trobava en “territori hostil” perquè els membres de la formació no són polítics professionals mentre que la resta de candidats sí que ho són. Tot i això, Saliente es mostra satisfeta d’haver mostrat un “projecte consolidat i amb propostes molt diferents i necessàries”, segons la candidata a l’alcaldia.

Pactes i claus de votació

Pel candidat dels PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, al debat es va escenificar un “ball prenupcial” entre Ada Colau i Ernest Maragall. Segons Collboni, els espectadors van poder veure que “el pacte entre la candidata dels comuns i el candidat d’Esquerra ja està fet”.

El cap de llista del Partit Popular, Josep Bou, considera que al debat va quedar clar que hi ha dues opcions polítiques “que estan per la labor del procés”. Ha augurat que molts electors votaran en clau separatista o constitucionalista. Creu que Barcelona no ha de tenir aquest paper.