La número dos de la llista de Junts per Catalunya (JxC) a les eleccions municipals, Elsa Artadi ha presentat aquest dilluns algunes de les propostes en matèria de seguretat. En destaca, segons ha explicat, que “volem acabar el mandat amb 3.300 agents de la Guàrdia Urbana“, una xifra que ha qualificat de “realista” tot i haver matisat que “no entrarem en una subhasta del nombre d’agents”. En aquest sentit, ha acusat a l’alcaldessa actual, Ada Colau, de mentir “quan diu que acabarà el mandat amb 600 agents més” a la Urbana perquè, ha afegit, “les places que s’han convocat no cobreixen les jubilacions”. De fet, ha recordat que “abans dels Jocs Olímpics del 1992 hi havia 1.000 agents més dels que hi ha ara”.
Artadi ha responsabilitzat Colau, per l’aparició dels narcopisos “que fa quatre anys no existien”, el nombre dels fets delictius “que han crescut un 30 % respecte del mandat de Trias”, l’augment de la prostitució o la proliferació del “top manta”, que ha definit com “un problema de convivència a l’espai públic”, no pas de seguretat. Així, ha proposat la creació d’un protocol entre Ajuntament, Generalitat i l’Estat “en què ha de quedar clar què fa cadascú” per resoldre’n les causes i les conseqüències des dels punts de vista social, legislatiu i policial. “No pot ser que Colau digui que hi tenen dret, perquè dir-los això és condemnar-los a la manta i estar pendents de la policia”, ha dit.
Lideratge polític de la policia
Bona part de les crítiques que ha fet JxC s’han centrat en “la manca de lideratge polític de la Guàrdia Urbana” per part del govern municipal actual. En aquesta línia, Artadi ha reclamat que “cal un regidor que hi cregui -en la Guàrdia Urbana- i que hi aporti estratègia i doni la cara”. La número dos de JxC ha retret que la regidora Gala Pin, responsable de Ciutat Vella, digués: “He trigat tres anys en entendre que la policia és necessària”, una expressió que defineix “la manca de planificació” del govern de Colau, segons Artadi.
Per últim, la número dos de JxC ha etzibat que les dificultats pressupostàries amb què la Generalitat afronta la formació de nous agents de policia -ara mateix hi ha 1.250 aspirants a l’Escola de Mollet del Vallès- “no pot ser una excusa perquè Colau centrifugui les culpes cap a un altre”.