hermitage

(ACN / redacció) El projecte de l’Hermitage a Barcelona ja fa temps que fa aigües, però tot apunta que la història d’aquesta iniciativa podria escriure, ara sí, els darrers capítols. Els promotors de la sucursal del museu han donat per tancat el projecte i estan en procés de retirar-lo. L’oposició frontal de l’Ajuntament de Barcelona ha fet que desisteixin, com demostra el fet que han paralitzat les despeses fixes que mantenien per tirar endavant el museu.

Segons ha avançat el diari ‘El País’ i ha confirmat l’ACN, la societat Museu Hermitage Barcelona ha decidit centrar ara els recursos i els esforços en la via judicial contra el govern municipal i aconseguir una indemnització pel bloqueig del projecte. La primera resolució que s’espera és sobre les mesures cautelars, ja que la companyia ha sol·licitat al jutjat que anul·li la decisió del Ple per impedir l’autorització administrativa per construir l’edifici.

Janet Sanz: “Podem estar tranquils”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, s’ha mostrat confiada que el govern municipal ha actuat d’acord amb la llei: “Jurídicament, podem estar tranquils. S’han fet les coses correctament”. Sanz recorda que es va impulsar el pla especial de la nova bocana que va incorporar aquesta qüestió.

A més, la titular municipal d’Urbanisme considera que el temps “ha donat la raó” al consistori sobre la idoneïtat o no del projecte a la ciutat. En aquest sentit, continua apostant per un “millor projecte d’interès públic” a l’espai de la nova bocana i defensa que les administracions “han de tenir la potestat per escollir”.

Collboni: “Jo no renuncio a l’Hermitage”

Al seu torn, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha expressat confiança que “Barcelona se’n sortirà” de la crisi derivada de la pandèmia. Sobre la gestió municipal, ha dit que el govern farà “l’autocrítica que calgui” i ha demanat a l’oposició que critiquin l’executiu, però no la ciutat. Collboni ha fet evident les discrepàncies amb Colau en projectes com l’ampliació de l’aeroport, l’Hermitage o els jocs d’hivern, però ha dit que no hi renuncia. Ara bé, “que hi hagi discrepàncies és normal però no vol dir que els projectes s’abandonin”, ha afegit Collboni.

El periple de l’Hermitage a Barcelona

El Port de Barcelona és propietària dels terrenys on s’havia d’aixecar l’edifici i el 26 de maig de l’any 2021 va autoritzar la construcció de l’equipament amb la condició que es firmés el conveni. Només dos dies després de la decisió del port, el govern municipal va aprovar no tramitar el document conjunt.

L’arribada de l’Hermitage a la capital catalana es va iniciar fa més de 10 anys i preveia una inversió superior als 50 milions d’euros. Incloïa la construcció d’un edifici blanc amb línies ondulades, dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito, davant del mar. El museu havia d’incorporar el fons de l’Hermitage de Sant Petersburg, amb el qual va signar un conveni de col·laboració durant 50 anys.

El Liceu busca un altre emplaçament per a la segona seu

Després que l’aliança entre l’Hermitage i el Liceu fracasés per falta d’espai del teatre, el Liceu ha continuat treballant per trobar un emplaçament per obrir-hi una segona seu, que es dedicaria a projectes més experimentals i contemporanis. Precisament, l’espai estudiat és l’antic cinema Imax Port Vell, tancat des del 2014.

La comissió executiva del teatre, en què hi ha representades les administracions que el conformen, ha avalat recentment els estudis tècnics i econòmics per constatar la viabilitat del projecte Liceu Mar. L’espai donaria cabuda a la seu del Centre d’Òpera de Nova Creació, un ens que impulsaria la nova òpera des de la composició, la dramatúrgia i la direcció d’escena, entre d’altres.