hermitage

El Port de Barcelona ha fet públic, a través d’un comunicat, que ha iniciat converses amb el Museu Hermitage Barcelona i el Gran Teatre del Liceu per arribar a un acord de col·laboració i consolidar un espai cultural en aquesta zona de la ciutat.

La nova proposta consisteix a incloure el Liceu en el projecte perquè utilitzi alguna de les sales de l’espai museístic, com l’auditori, per desenvolupar-hi activitats artístiques, socials i formatives, com fan altres grans teatres d’òpera internacionals.

hermitage

Un projecte cultural de proximitat

El Port de Barcelona insisteix que la nova proposta respon a les demandes de l’Ajuntament de Barcelona de fer un projecte cultural innovador, més pel públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat.  

D’aquesta manera, l’Hermitage es convertiria en un nou centre cultural multidisciplinar i transversal, dotat d’un caràcter diferencial, amb un fort component local i arrelat a la ciutat. A més, podrien atreure públics nous en aquesta zona de la ciutat.

El Port aprovarà la concessió el dimecres 26 de maig

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha confirmat que el Port de Barcelona aprovarà la concessió al Museu Hermitage Barcelona en el Consell d’Administració que se celebrarà el proper dimecres 26 de maig. A més, ha afirmat: “La col·laboració que estem promovent està totalment alineada amb la intenció del Port de Barcelona de facilitar el desenvolupament d’un projecte cultural de gran interès per a la ciutat.”

Museu Hermitage

La construcció del centre cultural impulsat per l’Hermitage a la Nova Bocana del Port de Barcelona suposaria una inversió privada d’uns 50 milions d’euros i generaria prop de 380 llocs de treball nous, tal com reflectia un estudi encarregat per l’Institut Municipal de Cultura.

Conesa també ha afegit que la col·laboració entre el Museu Hermitage Barcelona i el Gran Teatre del Liceu estarà oberta a la incorporació d’altres entitats, tant públiques com privades: “Aquesta porta oberta demostra la intenció de l’Hermitage d’encabir el projecte en la important xarxa cultural de Barcelona”.

Un projecte encallat fa més de dos anys

A l’abril del 2019, el Port de Barcelona va fer pública la sol·licitud del Museu Hermitage per poder establir-se a la Nova Bocana del Port, però calia l’aprovació del consistori. L’Ajuntament, però, ha reiterat en diverses ocasions la negativa perquè aquest projecte aterri a Barcelona.

Tot i això, a finals del mes passat el govern de Colau va assegurar que “no descarta res” i el Port de Barcelona va concedir al consistori un mes per intentar desencallar el projecte. Quan falta menys d’una setmana perquè expiri el termini, s’ha fet la nova proposta. De moment l’alcaldessa, Ada Colau, no s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió.

El Liceu: prudent però favorable

Des del Liceu confirmen que aquesta possibilitat està sobre la taula, però alerten que el projecte encara es troba en una fase inicial i que cal analitzar “tots els escenaris possibles”. Tot i això, en un comunicat destaquen que es tracta d’una “bona oportunitat” pel teatre. També han insistit que cada pas que es faci sobre aquest tema, haurà de ser validat per la Comissió Executiva i el Patronat del Liceu.