Rodolfo Martín Villa, que va ser governador civil de Barcelona durant la dictadura i vicepresident del Govern espanyol en la transició, ha renunciat a la Medalla d’Or de la ciutat, segons un comunicat enviat a l’agència Europa Press. La decisió arriba l’endemà que el TSJC li donés la raó i li retornés el reconeixement.

El TSJC va anul·lar una resolució del Ple de l’Ajuntament, que va aprovar el 2017 retirar-li la medalla. Va ser el mateix Martín Villa qui hi va recórrer en contra als tribunals i la resolució final ha arribat més de cinc anys després. Per l’alt tribunal català, el reglament municipal no permet revocar distincions sense motius nous, és a dir, si no és que es produeixen fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament, o per actes o manifestacions contràries als motius que van justificar la concessió”.

Hores després que es fes pública la sentència del TSJC, l’Ajuntament va qualificar-la d’aberrant i va anunciar que ho seguiria intentant. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, va explicar que els serveis jurídics municipals ja estaven estudiant la manera d’iniciar un altre expedient per tornar a retirar la medalla a Martín Villa.