L’alcaldessa, Ada Colau, ha admès que Barcelona entomarà els pròxims mesos un període d’obres que “podran generar molèsties i dificultats” als veïns, però ha assegurat que “valdrà la pena perquè el 2023 estrenarem ciutat”. Colau ho ha dit durant el debat sobre l’estat de la ciutat en el primer ple de l’any, en què ha rebut crítiques de l’oposició per la gestió del govern municipal en seguretat, neteja i habitatge.

Es pot compartir més o menys, però no es pot dir que el govern municipal no té model de ciutat
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

En la llista d’obres, l’alcaldessa ha citat la reforma de la via Laietana, la Rambla, l’avinguda Meridiana i la connexió del tramvia per la Diagonal. I ha destacat la construcció d’habitatge públic, la transformació de les terrasses o la pacificació d’entorns escolars. Al final de la seva intervenció, Colau ha allargat la mà a l’oposició perquè “Barcelona és ciutat de diàleg”.

Colau també ha reconegut que “la seguretat i la neteja ens prepocupen i ens ocupen”. Ha dit que els delictes han baixat i que es treballa per reforçar la Guàrdia Urbana i millorar la coordinació amb els Mossos d’Esquadra. En neteja, ha fiat un canvi amb la nova contracta, que entrarà en vigor aquest any.

Collboni defensa l’Hermitage i els jocs d’hivern

Al seu torn, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha expressat confiança que “Barcelona se’n sortirà” de la crisi derivada de la pandèmia. Sobre la gestió municipal, ha dit que el govern farà “l’autocrítica que calgui” i ha demanat a l’oposició que critiquin l’executiu, però no la ciutat. Collboni ha fet evident les discrepàncies amb Colau en projectes com l’ampliació de l’aeroport, l’Hermitage o els jocs d’hivern, però ha dit que no hi renuncia.

Que hi hagi discrepàncies és normal però no vol dir que els projectes s’abandonin. Cal recuperar el consens
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde

La seguretat centra les crítiques de l’oposició

El líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha criticat “la satisfacció” del govern municipal, que veu allunyat de la realitat. “Si van a determinats barris no podran aguantar la mirada als veïns”, ha etzibat Maragall, en relació amb l’habitatge o la seguretat. Collboni li ha replicat que “visitem els barris cada dia i troben a faltar l’oposició”. El republicà ha dit que no veu “ni horitzó ni model de ciutat”.

El govern no té ni rumb ni horitzó. Barcelona clama per una alternativa que ERC representarà
Ernest Maragall, president Grup Municipal ERC

Des de Junts, Elsa Artadi ha carregat contra la gestió en neteja, seguretat i mobilitat, i ha acusat el govern municipal de generar problemes allà on no n’hi havia. Luz Guilarte (Cs) ha dit que Barcelona lidera el rànquing d’inseguretat, amb impostos alts i ha titllat de fracàs el dia a dia del govern en matèries com l’habitatge públic.

És un debat sobre el mal estat de la ciutat i el malestar de la ciutadania
Elsa Artadi, presidenta del Grup Municipal de Junts
Hi ha un sonor fracàs en tot, també en habitatge: la seva solució és apilar contenidors
Luz Guilarte, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans

El popular Josep Bou ha demanat accelerar la construcció d’habitatge públic i rebaixar la fiscalitat. També ha reclamat el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament. Des de Valents (abans Barcelona pel Canvi), Eva Parera ha recriminat al govern municipal que “no es pot gestionar amb el no permanent a tot” i la falta d’autocrítica en la construcció d’habitatge públic.

Hi ha un gran descontentament als barris, escoltin la gent. Em nego a la Barcelona del no
Josep Bou, president del Grup Municipal del PP
Barcelona ha perdut ànima, però no tot és culpa del govern de l’Ajuntament, també de la Generalitat
Eva Parera, presidenta del Grup Municipal Valents