L’Ajuntament de Barcelona ha reactivat els plans per traslladar la Facultat de Nàutica de la UPC a la nova bocana del port. L’aposta municipal per l’economia blava preveu convertir aquesta zona (darrere de l’Hotel W) en un node formatiu i tecnològic de la nàutica. La facultat, que ara té la seu a Pla de Palau, ocuparà part d’un nou equipament municipal de 12.000 m² que es construirà en una parcel·la que queda a tocar del solar destinat a l’Hermitage.

El museu continua encallat en via judicial després que l’Ajuntament denegués la concessió que li va atorgar el port.

El projecte del nou equipament municipal, que inclourà espais per a la incubació i el foment de l’emprenedoria, no té encara ni calendari ni pressupost, però ha aixecat suspicàcies per l’afectació que pugui tenir per al futur de l’Hermitage. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha apuntat que el node formatiu “no és incompatible amb el fet que hi hagi un equipament cultural” a la zona, tot i que ha recordat que el museu està encallat en la via judicial. “No volem aturar-ho tot perquè hi hagi una part judicialitzada”, ha afegit.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha remarcat que la parcel·la on es vol traslladar la Facultat de Nàutica és municipal i que l’Ajuntament pot fer-hi “el que cregui convenient”. Just la setmana en què s’ha conegut que els promotors de l’Hermitage es plantegen traslladar el projecte a Màlaga, Collboni ha dit que “sobre pensaments o intencions no em pronuncio” i que primer cal dirimir què passa amb la parcel·la del port.

40 M € per impulsar l’economia blava

L’aposta per l’economia blava s’ha presentat amb presència del primer tinent d’alcalde i el president del Port de Barcelona

Els plans per convertir la nova bocana en un node formatiu i tecnològic de la nàutica formen part de l’aposta de l’Ajuntament per l’economia blava. Es tracta de tota l’activitat econòmica relacionada amb el mar (logística, pesca, nàutica, construcció i reparació de vaixells), i també la formació i la ciència i tecnologia vinculades als oceans, amb la sostenibilitat com a eix central. Fins al 2025 s’invertiran 40 M € que, bàsicament, seran per a la transformació del Port Olímpic.

En aquest espai, i sota la tutela de B:SM i Barcelona Activa, hi haurà lloc per a empreses i iniciatives emergents de l’economia blava, amb què s’espera generar més de 200 llocs de treball. A l’abril, l’Ajuntament i el Port de Barcelona van signar un conveni per impulsar un “districte blau”. El consistori també confia a activar inversió privada i l’impuls dels fons europeus Next Generation per reforçar aquesta aposta.