Barcelona en Comú i el PSC han esclatat contra ERC pel pla de xoc proposat pels republicans al Besòs i el Maresme. En el ple de gener del 2022 a l’Ajuntament, el partit d’Ernest Maragall ha demanat una actuació de xoc en matèria de seguretat al barri que consisteix, entre altres coses, en més policia i un registre dels pisos buits per posar fi a les ocupacions de màfies. “Estan estigmatitzant el barri“, ha lamentat el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé (PSC), mentre que la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) ha dit que la proposició “no és de ciutat, sinó que és de partit i oportunista“.

El regidor Escudé ha acusat els republicans de fer aquesta proposta “per treure quatre vots” a les eleccions municipals del 2023 i considera que a la zona no hi calen “més pegats”, sinó “plans integrals i permanents en el temps”. Janet Sanz ha afegit que “no hi ha receptes màgiques” per trobar una solució per al Besòs i el Maresme, i ha demanat la “suma de tots”, tant dins de l’Ajuntament com entre les administracions.

El govern municipal assenyala la Generalitat

Tant el PSC com BComú han denunciat que ERC no ha acceptat les esmenes proposades pel govern municipal per votar a favor del pla de xoc, entre les quals hi havia la de demanar una millor actuació de la Generalitat de Catalunya. “Vostès hi governen i tenen competències en matèria de seguretat”, ha afegit Sanz.

En la defensa de la proposició, Ernest Maragall (ERC) ha demanat donar amb urgència una resposta a les queixes “legítimes” dels barris del Besòs i el Maresme. “No actuen com han d’actuar“, ha recriminat el republicà al govern de Colau. Maragall lamenta que hi ha pisos públics i privats buits que són ocupats per màfies.

Comissió per al futur del Besòs i el Maresme

Amb la proposició rebutjada per la majoria del ple, Maragall i els grups de govern han demanat consens entre els grups i debatre el futur del Besòs i el Maresme en la comissió engegada el 2021, que preveu definir actuacions al barri per als propers 15 anys.