El projecte de l’Hermitage a la nova bocana del port de Barcelona ha acabat obrint una crisi al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. Barcelona en Comú i el PSC han evidenciat les diferències en una votació a la comissió de govern en què s’ha deixat sense efecte la concessió que el Port va aprovar dimecres als promotors de la iniciativa. Els comuns hi han votat a favor mentre que els socialistes s’han abstingut.

La votació tanca la porta definitivament al projecte inicial de l’Hermitage, ja que per tirar endavant feia falta un conveni entre l’Ajuntament i el Port de Barcelona que el govern municipal (amb el vot a favor de BComú) ha descartat fer. “Cal un projecte nou, i per això cal tancar la carpeta del projecte antic”, ha afirmat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú), que s’ha mostrat disposada a obrir negociacions “a partir de dilluns”.

El PSC acusa els comuns de precipitar-se

La ruptura del govern en aquest tema s’ha evidenciat en la posada en escena. Els dos socis han evitat comparèixer junts i després de Janet Sanz ha intervingut la tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC): “Si el Port es va precipitar, el que no pot passar és que l’Ajuntament també es precipiti”. Bonet ha lamentat que el “no” a l’Hermitage són “missatges negatius que posen pals a les rodes per a les negociacions” i ha advertit que els promotors vulguin portar el cas als tribunals.

“En aquesta parcel·la no hi cap”

En la seva intervenció, Janet Sanz ha dit que l’aliança de l’Hermitage amb el Liceu no hi cap a la parcel·la de la nova bocana, de 12.000 metres quadrats. Per això, i malgrat deixar sense efecte la concessió a l’Hermitage, el govern municipal ha allargat la mà al Port de Barcelona i a la resta d’actors privats per aconseguir un “projecte nou on hi hagi el Liceu i altres elements que per nosaltres són importants”.

Malgrat les diferències entre els dos partits de govern, Sanz assegura que tots dos grups coincideixen que cal “obrir una nova etapa” i que hi ha “voluntat política” per aconseguir una proposta millor. Aquest divendres, en el ple ordinari a l’Ajuntament, l’alcaldessa ha insistit que hi ha projectes alternatius a l’Hermitage per a la nova bocana, tot posant com a exemples el Liceu o l’European Urban Tech.