El Port de Barcelona ha fet pública la sol·licitud del museu Hermitage per poder establir-se a la nova bocana del port. L’Autoritat Portuària (APB) ho ha publicat al BOE, un pas indispensable perquè el projecte museístic es faci realitat a Barcelona després de gairebé set anys d’incerteses i especulacions.

Des d’aquest dimecres, i en un termini de 20 dies, la franquícia russa Museo Hermitage, SL (amb la prèvia sol·licitud de Varia Hermitage Barcelona, SA, i Cultural Developement) ha de realitzar l’exposició pública del projecte. En aquest temps, el Port podrà rebre altres propostes que s’ajustin a la modificació del Pla especial de la nova bocana.

D’aquesta manera es podrà desencallar parcialment l’arribada del nou Hermitage i es podrà donar pas a altres iniciatives de caràcter cultural. Tot i així, encara necessitarà el vistiplau de l’Ajuntament perquè caldrà la signatura d’un conveni entre el consistori i el Port abans de fer la cessió de l’espai.

Pendent de valoració

L’Ajuntament ha explicat que encara no ha valorat quina és la millor iniciativa cultural per ocupar la nova bocana del port i “manté” que és necessari un estudi rigorós de viabilitat. La iniciativa quedarà parada en espera dels informes econòmics, urbanístics i artístics previstos per a després de l’estiu.

Segons el consistori, qualsevol iniciativa cultural és benvinguda a la ciutat sempre que vingui acompanyada d’un finançament garantit. “Com a ajuntament no estem disposats a rescatar una iniciativa fallida com ha passat a altres llocs d’Europa”, insisteix. El que es vol evitar és aprovar projectes culturals que no fructifiquin i que hagin de ser rescatats posteriorment per la inversió pública.

Creació d’una comissió d’experts

L’Ajuntament també emfatitza que per poder avaluar de forma òptima el projecte el Ple Municipal va decidir crear una comissió d’experts en matèria cultural. Aquesta comissió serà l’encarregada de fer la valoració de la viabilitat d’un futur Hermitage o de qualsevol altre projecte cultural que pugui presentar-se.