museu Hermitage

Els promotors del museu de l’Hermitage han presentat un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Barcelona per haver aturat el projecte a la nova bocana del port. Aquest nou capítol judicial arriba després dels recursos creuats entre els promotors, el Port de Barcelona i el consistori que es van interposar a l’estiu. L’Hermitage acusa l’alcaldessa i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme de derogar “de manera arbitrària” el planejament vigent fent valer “una presumpta potestat de veto”.

El cas és, però, que el pla especial de la nova bocana estableix que l’Ajuntament té l’última paraula sobre els usos de la parcel·la on s’ha projectat l’Hermitage. Al solar es pot desenvolupar un projecte cultural, però el consistori hi ha de donar el vistiplau amb un conveni. Per això, després que el Port atorgués la concessió de la parcel·la als promotors del museu, el consistori va denegar l’acord (amb discrepàncies entre els dos socis de govern). Fonts municipals apunten que segueixen treballant per una proposta global de transformació de l’àmbit port-ciutat.

Lamentem que després de 10 anys d’esforç perquè aquest projecte cultural sigui una realitat a Barcelona, l’Ajuntament ens hagi portat a aquest escenari judicial
Ujo Pallarés, president del consell del museu Hermitage Barcelona

En un comunicat, els promotors de l’Hermitage asseguren que tenen “tot el dret” a poder desenvolupar el projecte a la nova bocana encara que l’Ajuntament es negui a acceptar-ho. Assenyalen que després de “10 anys de diàleg”, han modificat i adaptat el projecte als requeriments que se’ls han exigit per “afavorir la integració a la ciutat”. Per això, no amaguen la seva frustració, però manifesten la voluntat de continuar apostant per la ciutat, malgrat haver sondejat Màlaga.

Hermitage Barcelona continua volent ser a la ciutat i espera desenvolupar aquí el projecte quan sigui acollit per l’actual o futura Administració local
Guy Vesey, director de l’Hermitage Foundation UK