El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat aquest dimecres la concessió administrativa perquè pugui tirar endavant el projecte de l’Hermitage a la nova bocana. Ho ha fet amb el vot en contra de l’Ajuntament de Barcelona, que aquest dimarts havia demanat més temps per avaluar el projecte després de l’aliança Hermitage-Liceu. Davant d’això, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, s’ha mostrat sorpresa i avança que caldrà estudiar quines decisions jurídiques s’hauran de prendre a partir d’ara per protegir, diu, els interessos de la ciutat.

La tinenta d’alcalde ha detallat que el pla especial que regula l’ús de la parcel·la de la nova bocana recull que cal un conveni entre el Port i l’Ajuntament que encara no s’ha aprovat. “El Port ha tirat pel dret per protegir els seus interessos patrimonials obviant els interessos de la ciutat”, ha sentenciat Sanz, que ha anunciat que ara definirà accions pertinents per protegir el consistori. S’augura, per tant, una batalla jurídica. A banda de Sanz, també hi han votat en contra l’alcalde del Prat de Llobregat i la representant de l’Advocacia de l’Estat.

edifici Hermitage nova bocana Port

Nou projecte amb el Liceu en dos mesos

En un comunicat, el Port de Barcelona explica que la concessió aprovada està condicionada al fet que, en un termini màxim de dos mesos, els promotors presentin un projecte entre l’Hermitage i el Gran Teatre del Liceu. També apunta que caldrà un conveni entre el Port i l’Ajuntament perquè “la ciutat marqui el perfil del projecte”. Segons l’autoritat portuària, el projecte de l’Hermitage atrau una inversió privada de 50 M € i pot generar 377 llocs de treball.

Als promotors de l’edifici de l’Hermitage, projectat per l’arquitecte Toyo Ito, el Port de Barcelona els exigeix que tingui la certificació internacional LEED Platinum, perquè sigui “saludable i respectuós amb el medi ambient” i que compleixi estàndards de sostenibilitat (optimitzar el consum d’aigua i energia i reducció dels costos d’operació i manteniment).

L’autoritat portuària defensa que l’aliança amb el Liceu facilitarà que aquesta institució cultural disposi d’espais complementaris per fer activitats artístiques, socials i formatives. Un centre cultural multidisplinar que, segons el Port, respon a les demandes de l’Ajuntament de fer un projecte cultural innovador per al públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat.

L’Hermitage, satisfet

De la seva banda, Hermitage Barcelona s’ha mostrat satisfet de la concessió del Port. “És un pas endavant cap a la construcció d’un meravellós nou edifici que actuarà com a punt d’intercanvi cultural entre Sant Petersburg i Barcelona, un espai d’entesa cultural“, ha dit el director del Museu Hermitage Estatal de Sant Petersburg, Mikhail Piotrovski.