pressupostos participatius

Els primers pressupostos participatius que l’Ajuntament de Barcelona volia posar en marxa aquest any han quedat tocats per la crisi del coronavirus. Justament aquest dimarts havien de començar les votacions per triar les propostes que han presentat els ciutadans. Però el calendari de tot aquest procés ha saltat pels aires per la situació d’emergència sanitària i no hi ha dates concretes per reprendre’l.

Amb els pressupostos participatius, la ciutadania podia decidir el destí de 75 M € en inversions als barris durant aquest mandat (fins al 2023). Les propostes havien de ser d’entre 50.000 € i un màxim de 2 M €. Amb l’inici de l’estat d’alarma pel coronavirus, es va decidir ampliar la fase de presentació de propostes, que va culminar el 22 de maig.

El web Decidim.barcelona, que recull tota la informació d’aquest procés participatiu, detalla que fins al 30 de juny es farà la valoració tècnica de les propostes. Fonts municipals expliquen que la valoració estarà condicionada a les necessitats de la ciutat i els veïns durant i després de la pandèmia. Les fases posteriors, per prioritzar les propostes, concretar-les i sotmetre-les a votació no tenen calendari i no es preveu detallar fins no es recuperi “l’activitat habitual” a la ciutat.

Ajustar el procés a les finances postcoronavirus

Les mateixes fonts també apunten que quan s’esclareixin els efectes econòmics i socials de la crisi del coronavirus, caldrà adaptar aquest procés participatiu al nou marc pressupostari de l’Ajuntament. Caldrà veure, doncs, si s’hi acaben destinant els 75 M € previstos inicialment. Abans definir el calendari, l’Ajuntament es vol assegurar que el procés té utilitat i que les propostes més votades s’acabin fent.