Aquest dimarts fa un any de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona, que va guanyar el republicà Ernest Maragall. El candidat d’ERC es va imposar a Ada Colau (BComú) per 4.833 vots, però tots dos van empatar a 10 regidors en un escrutini molt ajustat. La primera victòria d’ERC en unes municipals a Barcelona, però, va tenir un regust amarg per als republicans. Tres setmanes després, Colau va retenir l’alcaldia amb el suport del PSC i tres regidors de la llista de Manuel Valls.

La nit electoral, l’eufòria es va desbordar a la seu d’ERC, que havia aconseguir doblar resultats i guanyar per primer cop a la ciutat. “Barcelona tindrà un alcalde republicà”, va sentenciar aquella nit Ernest Maragall. A la seu de BComú, la decepció es palpava a l’equip d’Ada Colau, que no va poder reviure la victòria contra pronòstic del 2015. “Fem un govern ampli d’esquerres”, va reclamar Colau, com faria durant tota la negociació posterior.

colau nit electoral

El vot decisiu de Manuel Valls

“No hi ha majoria independentista”, va advertir en la nit electoral Jaume Collboni. El candidat del PSC i avui primer tinent d’alcalde ja va deixar intuir una possible majoria alternativa a Ernest Maragall. Els socialistes van doblar resultats i van passar de quatre a vuit regidors. L’endemà de les eleccions, el líder del PSC, Miquel Iceta, va dir que farien “tot el possible” per evitar que governés Maragall.

Collboni a la nit electoral

El paper clau durant les tres setmanes de negociacions per a la investidura el va tenir, sens dubte, Manuel Valls. Tres dies després de les eleccions, l’ex-primer ministre francès va fer forta l’opció de regalar els vots a Colau a canvi de res perquè no governés Maragall. Valls va obtenir sis regidors amb Ciutadans, una coalició que es va trencar després del suport per fer Colau alcaldessa. Amb Valls, van votar Eva Parera i Celestino Corbacho, que pocs dies després va optar per sumar-se al grup de Cs.

Manuel Valls

Un candidat a la presó

Les eleccions del 2019 van ser històriques també perquè, per primer cop, un dels candidats estava en presó preventiva. Joaquim Forn, de Junts per Catalunya, va viure la campanya en paral·lel amb els últims dies del judici del procés. Forn va aconseguir cinc regidors, la meitat dels que CiU va obtenir el 2015. En el ple d’investidura, amb Forn a l’Ajuntament, JxC va donar suport a Maragall.

Artadi durant el discurs després de l'escrutini

Del recompte de la nit electoral en van estar molt pendents a la seu del PP, que va aconseguir mantenir la representació a l’Ajuntament per un grapat de vots. El candidat independent Josep Bou, nou a la política, va obtenir el 5,01 % dels sufragis, el límit per entrar al consistori, amb dos regidors. Del ple de l’Ajuntament en va quedar fora la CUP, que va perdre els tres regidors que hi tenia.

Josep Bou compareix després de l'escrutini